Byggindustrin Företag & Affärer
2 min lästid

Veidekke redovisade en högre omsättning men ett sämre resultat

18:e augusti 2022, 09:25
Veidekke redovisade en högre omsättning men ett sämre resultat
Fotograf: Bård Gudim
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Omsättningen under kvartalet uppgick till 9,9 miljarder NOK, jämfört med 9,8 miljarder under andra kvartalet 2021. Resultat före skatt var 355 miljoner NOK, jämfört med 391 miljoner NOK under andra kvartalet 2021. Fyra av fem verksamhetsområden ökade sin lönsamhet jämfört med andra kvartalet föregående år. I Bygg Sverige är resultaten fortsatt svaga och lägre än motsvarande kvartal föregående år. Den samlade resultatmarginalen var 3,6 %, mot 4,0 % under andra kvartalet 2021.

–  Vi är väldigt nöjda med att vi förbättrar marginalen i fyra av fem verksamhetsområden i en krävande marknadssituation. Sammantaget är dock koncernens resultat något lägre än föregående år, främst till följd av orealiserade kursförluster på våra finansiella investeringar, säger koncernchef Jimmy Bengtsson.

– Vi börjar se resultat av de förändringar vi har gjort under de senaste åren och hanterar en krävande marknadssituation och ökade råvarupriser på ett bra sätt. Vi tror på fortsatt framgång och fortsätter arbetet mot våra långsiktiga ambitioner, säger Bengtsson.

Orderingången under kvartalet utgjorde 13,2 miljarder NOK, jämfört med 10,1 miljarder NOK under andra kvartalet 2021. Den norska verksamheten stod för merparten av orderingången. Vid utgången av andra kvartalet utgjorde orderreserven 44,2 miljarder NOK, jämfört med 39,7 miljarder NOK föregående år. Cirka två tredjedelar av orderreserven omsätts under kommande tolv månader.

– Orderläget i koncernen är gott, särskilt i de norska verksamheterna. De kontrakt vi har landat under andra kvartalet är av god kvalitet och passar väl in i vår strategi, säger Jimmy Bengtsson.

– Framöver ska vi fortsätta välja projekt med rätt riskprofil och arbeta vidare med riskstyrning i genomförandet av projekt. Vi kommer att göra kommersiellt sunda val med den starka kassabalansen vi har. På så sätt kommer vi att kunna ta tillvara möjligheter med fortsatt framgång, även i en något svagare marknad, säger Jimmy Bengtsson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0