Byggindustrin Fastighet reportage
7 min lästid

Historiska renoveringsprojekt med traditionellt hantverk och moderna lösningar

18:e september 2012, 09:20
Historiska renoveringsprojekt med traditionellt hantverk och moderna lösningar
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ingen har väl undgått att det på senare tid pågår febril verksamhet på Riddarholmen där det arbetas med flera av de historiska byggnationerna. Det är Statens Fastighetsverk, SFV, som utför omfattande renoveringsarbeten på flera av sina fastigheter på Riddarholmen. Kvarteret Västertorn, Sparreska palatset och Kammarrättens hus är alla aktuella för uppgraderingar.

Sparreska palatset och Kammarrättens hus disponeras idag av Högsta förvaltningsdomstolen. Dessa fastigheter har efter renovering byggts samman genom en tillbyggnad i form av ett trapphus med hiss som lagts i vinkel mellan fastigheterna. Sammanbyggnaden har tillkommit för att få ett förbättrat flöde mellan dessa fastigheter. Det har länge varit problem med tillgängligheten genom den nivåskillnad som varit mellan fastigheterna. Samtidigt har byggnaderna nu fått en modern standard som passar verksamheten i Högsta förvaltningsdomstolen.

Renoveringsarbetena på Riddarholmen leder till att vi skapar moderna kontor utformade efter dagens krav och gällande miljölagstiftning. Lokalerna blir både uppskattade och historiska miljöer att arbeta i. Idag finns det endast kontor och arbetsplatser på Riddarholmen. Från de tidigare vaktmästarbostäderna finns det nu inga kvar vilket innebär att det inte finns några bofasta kvar på Riddarholmen.

Samtidigt med renoveringarna pågår arbetet med Citybanan där sprängningar utförs under Riddarholmen. Det har medfört att man noggrant gjort löpande besiktningar av fastigheter och då kontrollerat eventuellt uppkomna skador och sprickbildningar. Riddarholmskyrkan är både skör och står på en utsatt position.– Det vi är mest nöjda med är att hela entreprenaden genomförts i mycket god anda mellan alla medverkande parter. Kännetecknande har varit en atmosfär med högt i tak och nära samarbeten. Det har varit ett detaljarbete med full insyn i det löpande och kunniga hantverket. Slutresultatet är mycket lyckat där arkitekten framgångsrikt skapat bra miljöer med hänsynsfulla avvägningar mellan nytt och historiskt, säger Cecilia Brännvall.Nästa fastighet som står på tur för SFV på Riddarholmen är kvarteret Västertorn som kommer att byggas om för Domstolsverket. Byggnaden som också kallas för Assistansen, har inte renoverats genomgripande sedan 1950-talet och de tekniska installationerna såsom ventilation, värme och belysning behöver rustas upp. Byggnaden ska också göras mer energieffektiv och därför kommer även fastighetens fönster att renoveras. En ny hiss ska byggas och invändiga ytskikt renoveras. Under 2011 gjordes en förstudie och programhandling och nu har rivning påbörjats inuti byggnaden. Under hösten fortsätter SFV arbetet med projektering och påbörjar upphandling av generalentreprenör. Byggnadsarbeten påbörjas i januari 2013 och kommer att pågå cirka ett och ett halvt år.

Fastigheten byggdes i mitten av 1700-talet på ömse sidor av Birger jarls torn på Riddarholmen i Stockholm. Under lång tid fanns här General-assistancekontoret, ett finare namn på pantlånekontor. Senare kom Auktionsverket hit. Verksamheten växte och det västra huset byggdes till mot söder och blev början till denna länga.

Sparreska palatset är ett av de äldsta och förnämsta i sitt slag i Stockholm, som uppfördes nära Riddarholmskyrkan under stormaktstiden ca 1630.

#riddarholmen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0