Byggindustrin Digitalisering
3 min lästid

Bohus fästning har bevarats digitalt – tack vare drönare

13:e april 2025, 08:00
Bohus fästning har bevarats digitalt – tack vare drönare
Bildkälla: Swescan.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Varje år besöks Bohus fästning av tusentals turister som vill uppleva ruinen av ett av Västra Götalands sju underverk på nära håll. Eftersom fästningen, som byggdes i början av 1300-talet, sedan länge klassas som ett byggnadsminne ansvarar Statens fastighetsverk för bevarandet.

År 2007 fick slottsarkitekten Allan Ahlman i uppdrag att hjälpa Statens fastighetsverk med att både underhåll och utveckling av fästningen som besöksmål. Detta arbete har bland annat inneburit många resor till fästningen och fotografering av densamma.

Bildkälla: Swescan.

– Arbetet var ganska besvärligt och tidsineffektivt, samtidigt som det var svårt att få en uppfattning om underhållsbehovet på längre sikt. Till viss del tvingades vi reagera på saker snarare än att förebygga dem. Om något rasade eller gick sönder behövde jag gå igenom mina album och leta bland bilder för att kunna restaurera, säger Allan Ahlman, slottsarkitekt på Ateljé Arkitekten.

Skannats med drönare

I samarbete med Swescan har slottsarkitekten skannat fästningen med drönare och kroppsburen laser. Det högupplösta materialet presenteras i kartportalen Sweportal, där användaren kan se allt från översiktskartor till högupplösta detaljbilder av fästningens alla delar och information om höjdskillnader, ytarealer och avstånd.

Bildkälla: Swescan.

– Det har gett oss helt nya möjligheter att göra ett bättre och mer effektivt arbete. Förut kunde det ta veckor att göra mätningar för att planera vårdinsatser, särskilt på otillgängliga delar av fästningen, medan det nu kan göras på några timmar. Många mätningar tar bara några minuter. Dessutom kan vi markera platser där vi identifierar sprickbildningar eller andra risker – det har vi gjort på ett femtiotal ställen. Det hjälper oss att ligga steget före och upptäcka problem tidigt, säger Allan Ahlman.

Den digitala kopian fungerar även som en minnesbild för eftervärlden om fästningen av någon anledning skulle utsättas för större skador.

– Det är en trygghet och en anledning till att skanna fler kulturminnen. En dag kanske det kan bli det största värdet av den digitala kopian, men fram till dess kan vi använda den till mycket annat, säger Allan Ahlman.

#atelje arkitekten #bohus fästning #statens fastighetsverk #swescan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0