Byggindustrin Byggnationer reportage
3 min lästid

Nordiska Ecohus bygger snabbt och energieffektivt

3:e december 2015, 08:08
Nordiska Ecohus bygger snabbt och energieffektivt
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

De är lätta, energieffektiva och snabba att producera. Så vill Anders Jönsson på Nordiska Ecohus sammanfatta företagets byggsystem för industriellt byggande.
– Allt utom fasadputs kan slutföras i vår fabrik, säger han.

Industriellt byggande lyfts ofta fram som ett sätt att både minska byggtider, kostnader för uppförande och kostnader relaterade till drift och underhåll av bostäder. Parametrar som allt tydligare hänger samman.

Industriellt byggande och prefab i olika former är dock inget nytt som fenomen. Men det som möjligen kan sägas vara nytt är graden av prefabricering och metoder som utvecklats under senare år. Industriellt träbyggande är ett exempel på detta där mer eller mindre nyckelfärdiga rum i kompletta hussegment kan slutföras redan i fabrik.

Nordiska Ecohus är också exempel på en hustillverkare som kan leverera helt färdiga rumsmoduler – även kompletta kaklade kök och badrum. Men det som utmärker nämnda företag är valen av konstruktionsmaterial.
–    Vi bygger med en stålstomme som grund och 280 millimeter högeffektiv PIR-isolering, förklarar Anders Jönsson, VD på Nordiska Ecohus.

Nordiska Ecohus har byggt ett 1200 kvadratmeter stort penthouse för Vasakronan ovanpå Skatteverkets gamla kontor på Södermalm i Stockholm.

Han är noga med att deras produkt inte förväxlas med byggbaracker eller andra modulprodukter där inslaget av plåt kan vara stort. Han menar att man även bygger betydligt snabbare än industriellt träbyggande.
–    Vår konstruktionslösning uppfyller även BBR-kraven på åldersbeständighet på minst 100 år. Lösningen är godkänd för byggnader upp till tio våningar och vi uppfyller Certifieringskrav enligt EN1090-1 och -2, säger han.

Med företagets lösning menar Anders Jönsson att uppemot 95-96% av byggnaden kan slutföras redan på fabriksgolvet inklusive fasaden.

Genom ett långt draget modultänk gällande inkoppling av exempelvis VVS och el kan byggarbetsplatsen enligt honom nära nog reduceras till enbart en monteringsplats.
–    Genom att använda genomtänkta planlösningar och minimera allmänytan man även designa huset så att uppemot 85% av husets totala yta är utyrningsbar.

Men det kanske viktigaste för slutkalkylen är energibehovet för driften. Det som i slutändan även gör den stora skillnaden i en byggnads miljömässiga fotavtryck sett ur ett livscykelperspektiv.
–    Vårt byggsystem är från början utformat för att kunna bygga mycket energisnåla hus. Flera av våra projekt byggs som passivhus och en helt naturlig utveckling är noll- eller plushus.

Och intresset för företagets produkter är stort. Även den låga vikten lämpar sig väl för påbyggnad på befintliga byggnader, men även för fasadbeklädning av hus med syfte att förbättra energiprestanda.
–    Genom att addera några våningar på ett hus kan en bostadsrättsförening eller fastighetsbolag skapa fler bostäder samtidigt som driftsekonomin totalt sett förbättras genom att toppen på huset är mer energieffektivt.

Ett intressant pågående projekt som han vill lyfta fram är 93 studentlägenheter i närheten av Älvsjömässan i Stockholm.
–    Ett profilprojekt är ett 1200 kvadratmeter stort penthouse som vi byggt för Vasakronan ovanpå Skatteverkets gamla kontor på Södermalm i Stockholm.

#energiektivisering #isolering #lågenergi #nordiska ecohus #pir
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0