Byggnationer reportage
2 min lästid

Kulturminne i Nacka rivs och återskapas

17:e december 2021, 15:02
Kulturminne i Nacka rivs och återskapas
Vissa delar på Havrekvarnen sparas, så som delen med silor. Bild: Kvarnholmen Utveckling
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

På Sicklaön i Nacka pågår ett ytterst ovanligt projekt. Här rivs ett kulturminne för att sedan återskapas precis som det var förut. Det är den gamla Havrekvarnen som genomgår en rekonstruktion och nu är bygget av återskapandet i full gång.

2016 byggnadsminnesförklarade länsstyrelsen Havrekvarnen – en gammal fabrik där havregryn och nymodigheter som cornflakes tillverkades fram till 80-talet. Havrekvarnen räknas som ett landmärke i svensk historia och fick därför inte rivas, men eftersom byggnaden stod och förföll behövdes något göras. En renovering var dock inte möjlig utan att förändra byggnadens utseende, och därför föll valet på att riva byggnaden och sedan rekonstruera den.

Att riva och återskapa ett kulturminne är något som inte gjorts tidigare i Sverige.

John Erlandsson

– Det här är ett otroligt spännande projekt. Vi bygger upp ett kulturminne där mycket ska bevaras och att riva och återskapa ett kulturminne är något som inte gjorts tidigare i Sverige, berättar John Erlandsson, platschef på M3 Bygg som fått uppdraget som generalentreprenör för projektet.

När länsstyrelsen gett sitt tillstånd att riva och återskapa byggnaden kunde fabriken börja rivas. Rivningsarbetena pågick under 2018 och 2019 vilket innefattade den största delen av Havrekvarnen, men vissa delar som trapphuset och delen med silor sparades.

I november 2020 kunde gjutningen av Havrekvarnens markplan starta, och därefter har arbetet med att bygga upp kvarnen till en exakt kopia av hur den såg ut vid invigningen 1928 pågått. Allting ska se ut precis som det gjorde då, samtidigt som vissa osynliga ändringar ska göras för att öka brandsäkerheten och ge ett bättre inomhusklimat.

2023 väntas det nygamla kulturminnet vara färdigbyggt men vilka som ska hyra lokalerna är fortfarande inte bestämt. Byggherren, Kvarnholmen Utveckling, skriver på sin hemsida att det troligtvis kommer bli kontor, någon kulturverksamhet eller annan typ av arbetsplats.

#havrekvarnen #kulturminne #kvarnholmen utveckling #m3 bygg #rekonstruktion
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0