Byggnationer reportage
3 min lästid

Nytt sportcentrum maxar träanvändandet

24:e november 2021, 10:58
Nytt sportcentrum maxar träanvändandet
Sannafältets sportcenter ska stå klart hösten 2022. Illustration: Sweco/Karlstads kommun
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Under hösten 2022 ska Karlstads nya sportcenter – Sannafältets sportcenter, stå klart. Beställare av sportcentret är Karlstads kommun och totalentreprenör är Karlstadsbaserade byggföretaget ByggDialog. Nu är första delen av sportcentret – bygget av en uppvärmd kontgräsplan, färdigställd och på måndag sker invigning av den nya planen.

– Det känns jättekul att få vara med och utveckla idrotten i Sverige och Värmland. Projektet passar oss väldigt bra och eftersom det inte är så ofta man bygger den här typen av projekt så känns det extra roligt som entreprenör, berättar Erik Olsson, projektchef på ByggDialog.

Byggkostnaderna för projektet beräknas uppgå till 298 miljoner kronor, och när allt är färdigbyggt kommer bland annat en 9 000 kvadratmeter stor inomhusarena och en 2 300 kvadratmeter stor utomhusarena finnas på området.

För projektet beslutade Karlstads kommun att så mycket trä som möjligt skulle användas i bygget, vilket gjort att båda arenorna idag byggs till stor del av trä. För inomhusarenan byggs stommen av trä i form av en limträkonstruktion från Moelven Töreboda, och likaså består utomhusarenans konstruktion till stor del av trä. Här är första plan byggt med en stomme i betong, medan stommen för plan två, takstommarna och pelare är byggda av limträ.

Utomhusarenans stomme kommer bestå av en våning betong och en våning trä. Illustration: Sweco/Karlstads kommun
Utomhusarenans stomme kommer bestå av en våning betong och en våning trä. Illustration: Sweco/Karlstads kommun

– Karlstads kommun har tagit ett inriktningsbeslut att bygga så mycket som möjligt i trä och att vi ska utvärdera detta i all nyproduktion. I det här projektet ville vi få in så mycket trä som möjligt för att få en känsla av trä och en mjukare känsla i arenorna eftersom de är så stora. Trä ger även ett bra miljöavtryck som vi var ute efter, berättar Sixten Westlund, projektledare på Karlstads kommun.

Förutom själva konstruktionen kommer även gestaltningen på sportcentret att lysa av trä, och till gestaltningen har sportcentret fått en konstbudget på 6,5 miljoner kronor. Tanken är att sportcentret ska knyta an till det naturnära området runt omkring och bli ett alster av landsmärkeskaraktär.

Projektets tidplan:
  • Vu00e5ren 2020: Avverkning av tru00e4d och infrastruktur bu00f6rjar byggas
  • Hu00f6sten 2020: Konstgru00e4splanen och inomhusarenan bu00f6rjar byggas
  • Vu00e5ren 2021: Konstgru00e4splanen klar
  • Sommaren 2021: Utomhusarenan bu00f6rjar byggas
  • Vu00e5ren 2022: Inomhusarenan klar
  • Senare delen av hu00f6sten 2022: Utomhusarenan klar
Projektteam på plats framför bygget av sportcentret. Foto: Moelven
Projektteam på plats framför bygget av sportcentret. Foto: Moelven
#byggnationer #idrott #sport #sportcentrum #trä
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0