Bostäder reportage
3 min lästid

Fyra olika fasadframställningar ger liv i stadens nya kvarter

1:a februari 2022, 15:51
Fyra olika fasadframställningar ger liv i stadens nya kvarter
Vid korsningen Ågatan-Kryddgårdsgatan får det nya bostadshuset tre olika utseenden. Bild: ETTELVA Arkitekter
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

I mars 2021 började det rivas på ett område i Norra Hamnen, Enköping, där Stadsutveckling AB och Hanssons Hus Entreprenad nu för upp 30 nya lägenheter i kvarteret Norra Hamn. Ut mot gatan får det nya huset tre sektioner med olika kulör, panelstruktur och höjd där en av delarna består av ett rundat hörn. Tanken är att den som går förbi ska uppleva en variation i området samtidigt som hela kvarteret ska anknyta till övrig bebyggelse.

Det nya kvarteret byggs med en stomme av betong och en fasad av trä och på källarplan byggs ett garage med plats för 22 bilplatser där även elbilar ska kunna laddas. Högst upp får byggnaden en stor takvåning.

– Takvåningen kommer ha en umgängesyta för de boende med uteplats och växter samt stora terrasser för lägenheterna i samma plan. Utöver det kommer lägenheterna få stora balkonger med möjlighet till inglasning för förlängning av årstiderna, säger Jan Hardenborg, projektutvecklare på Stadsutveckling.

Innergården tillför ett fjärde utseende där ljus träpanel och stora balkonger ska ge ett lekfullt intryck.
Bild: ETTELVA Arkitekter

Precis som fasaden ut mot gatan ritats för att skapa variation har även gårdsfasaderna fått ett annat uttryck än framsidan. Gårdsfasaderna, som vetter mot den gemensamma innegården med grönska och pergola, får en stående ljus panel där balkongerna ska ge extra liv åt fasaden. Dessa fasader beskrivs som mer lekfulla medan framsidan av huset beskrivs ge ett mer sobert uttryck.

Full fart i bygget

Sedan byggstarten i början av 2021 har bygget rullat på i full fart och i november bildades en tät byggnad när taket las på plats. Nu pågår fasadarbeten och installationsarbeten.

Har det förekommit några utmaningar under byggets gång?

– En utmaning var sanering av marken för garaget som fick stora kostnader som följd. Här behövde samtliga markmassor transporteras till Bro för sanering. Samtidigt behövde tillströmmande vatten som ansamlats i en reningscontainer fraktas tidvis till Västerås för sanering, berättar Jan Hardenborg.

Med utmaningarna i bagaget tågar bygget vidare och enligt tidsplan väntas projektet vara färdigställt till sommaren 2022. Det är en tidsplan som projektet ser ut att hålla.

#betong #bostäder #hanssons hus entreprenad #stadsutveckling ab #träpanel
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0