Bostad
3 min lästid

Klimatsmart byggstart i Hyllie

26:e mars 2012, 15:28
Klimatsmart byggstart i Hyllie
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0
Foto:Maria Nyman

Fredagen den 23 mars togs det första spadtaget för bostadsbyggandet längs Hyllie allé. Det är den östra delen i Hyllie utbyggnadsområde som står inför en ny viktig etapp i utvecklingen av ett nytt centrum i södra Malmö.
Hittills har området längs Hyllie allé varit en provisorisk markparkering för att tillgodose behoven av bilplatser i samband med Malmö Arenas evenemang. Nu omvandlas ytan till byggklar mark för 13 bostadsaktörer som tillsammans ska uppföra ca 1 700 bostäder i en successiv utbyggnadstakt fram till 2016.

Först ut är Roth Fastigheter som spadtaget påbörjar byggandet av ett bostadshus med 53 hyresrätter och en lokal i bottenplan mot Hyllie allé. Bostäderna får en hög miljöprofil och kommer till större del att vara lägenheter med två rum och kök.  

– Med starten av första bostadsprojektet längs Hyllie allé fortsätter Malmö leda utvecklingen som hållbar och klimatsmart stad. Med ambitionen att utveckla Hyllie till Öresundsregionens klimatsmartaste stadsdel blir Roth Fastigheter med sitt bostadsprojekt det första goda exemplet inom ramen för stadens klimatkontrakt med E.ON och VA SYD, säger Magnus Alfredsson projektledare för Hyllies utbyggnad i Malmö stad.

Med det senaste inom klimatsmarta lösningar för värme, kyla och ventilation medverkar Roth Fastigheter i projektet Buildsmart, tillsammans med fyra andra aktörer i Hyllie, ett EU-finansierat demonstrationsprojekt, som drivs av Malmö stad. Förutom Roth Fastigheter ingår Skanska Öresund med kontorshuset Klipporna samt NCC Boende, Ikano bostad och Peab, som även uppför en förskola. Dessa byggprojekt startar senare i höst och samtliga beräknas stå färdiga 2014.

 – Som en mindre aktör på marknaden är det en fantastisk möjlighet att få vara först ut och visa att även våra muskler kan skapa kraft i världshöga ambitioner. Roth Fastigheter har utvecklat och förvaltat bostadsfastigheter i Malmöregionen genom tre generationer. Vi är övertygade om att Malmös hållbara utveckling kommer visa sig starkt i Hyllie. Vårt bidrag är att välja energisnåla lösningar överlag och vår delaktighet i projektet Buildsmart säkerställer att vi uppnår högt ställda mål som kommer hyresgästerna till godo, säger Rikard Roth, vd på Roth Fastigheter.

Hyllie har snabbt växt upp till en attraktiv besöksdestination med Malmö Arena och MalmöMässan. Med pågående byggnation av både handel och kontor fulländas nu den blandade stadsdelen med bostäder.

– Från stadens sida pågår parallellt det viktiga arbetet med att skapa meningsfulla mellanrum med gröna ytor och mötesplatser där trygghet och tillgänglighet är avgörande inslag för ett hållbart stadsliv, säger Magnus Alfredsson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0