Byggindustrin Bostad
3 min lästid

Bostadspriserna i Östergötland fortsätter att stiga kraftigt

14:e augusti 2015, 08:11
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Till skillnad från årets något kylslagna sommar är bostadsmarknaden i Östergötlands län glödande het. Priserna på bostadsrätter och villor steg under sommaren betydligt mer än i landet i stort. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik.

Under det senaste tre månaderna ökade priset på bostadsrätter i länet med hela 8 procent. Länets villor gick upp med 4 procent. Är man ute efter att köpa ett nytt boende i länet kostar en villa i genomsnitt 2,3 miljoner kronor och en bostadsrätt 1,3 miljoner kronor.

Sett till det senaste året är det främst i länets näst största kommun Norrköping som bostadsrättspriserna fått en rejäl skjuts. De steg med ofantliga 28 procent, eller dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Motala kommun ligger inte långt efter och redovisar en prisökning med 27 procent. I den största kommunen Linköping har priserna för bostadsrätter rusat uppåt med hela 11 procent bara under de senaste tre månaderna, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet där bostadsrätterna minskat med 3 procent. Genomsnittspriset för en bostadsrätt ligger nu på nästan 1,7 miljoner kronor i Linköping, 1,3 miljoner kronor i Norrköping och 550 000 kronor i Motala.

– Under sommaren har vi haft en extrem inflyttning av studenter vilket bidrar till ett ännu högre tryck på bostadsmarknaden. Många studenter är idag mer benägna att köpa en lägenheten att bo i under sin studietid än tidigare. Flyttar man från exempelvis Stockholm är man van vid en ännu högre prisbild och är därför beredd att lägga mer pengar på sitt boende. Vi haft rekordförsäljning i juli månad, vilket är ett tecken på den starka efterfrågan som faktiskt råder i kommunen, säger Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköpings kommun.

Även villapriserna fortsätter att stiga i länet och det senaste året har prisökningen varit 9 procent. Motala kommun sticker dock ut eftersom priserna minskat med 1 procent de senaste tre månaderna. Ser man till hela det senaste året har dock priserna i Motala stigit med 13 procent. Idag kostar en villa i Motala i genomsnitt 1,7 miljoner kronor. I Norrköping kostar en villa i genomsnitt 2,7 miljoner kronor och i Linköping drygt 3 miljoner kronor.

– Det råder en stor bostadsbrist i Norrköping, efterfrågan är helt enkelt betydligt större än utbudet. Vi kan även se att det är ett litet utbud av hyresrätter. Sedan har det byggts väldigt lite i Norrköping det senaste decenniet. Just nu har vi dock fler projekt med nyproduktion än någonsin och vi ser ett stort intresse för dessa bland våra kunder. Inför vår stora visningshelg om en vecka märker vi att det är ett stort intresse för både lägenheter och hus i Norrköping vilket är väldigt roligt, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköpings kommun.

#bostadsmarknaden #mäklarstatistik #svensk fastighetsförmedling
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0