Bostad
2 min lästid

Så börjar bostadsåret 2015

5:e januari 2015, 08:38
Så börjar bostadsåret 2015
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Oron för kommande amorteringskrav påverkar bostadsmarknaden mest i början av 2015, det menar 83 % av de svenska fastighetsmäklarna i en färsk prognos från Mäklarsamfundet. Enligt en trendspaning i samma undersökning är 2015 året då vi gör våra hem mer ombonade och färgglada. Den ekologiska trenden slår på allvar på bostadsmarknaden – möjligheten till stadsodling blir en viktigare faktor vid bostadsköp.

Sveriges fastighetsmäklare har fått gradera hur de bedömer olika faktorers påverkan på bostadsmarknaden under början av 2015. Resultaten visar att bankerna väntas få en betydande påverkan. 83 procent av mäklarna bedömer att eventuella nya amorteringskrav påverkar i hög grad. Andra faktorer som väntas ha stor betydelse är ökade krav på kontantinsats vid bostadslån och ränteläget.

De trender mäklarna pekar ut kopplat till boende är färggladare hem samt att den ekologiska trenden som syns i hela samhället nu även märks på bostadsmarknaden. Egen odlingslott trots att man bor i mitt i en stad står högt på konsumenternas önskelista. Flera fastighetsmäklare vittnar också om att smarta compact living-lösningar blir allt mer populära när glappet mellan utbud och efterfrågan är stort. Bostadsbristen gör att människor bor på färre kvadratmeter trots att familjen växer eller livssituationen ändras.

– Det oklara läget på bostadsmarknaden fortsätter att påverka när vi blickar in i 2015. Oro i konsumentledet är inget bra utgångsläge på en redan besvärlig bostadsmarknad. Det råder en politisk oreda där viktiga beslut om byggande och människors livsvillkor skjuts på framtiden och därför är det ett bekymmersamt läge, säger Ingrid Eiken VD på Mäklarsamfundet.

– Ingen yrkesgrupp kan så mycket om bostadsfrågor som fastighetsmäklarna, därför är det roligt att läsa deras trendspaning. Det här med smartare lösningar för trångbodda tolkar jag som ett tecken i tiden, man måste helt enkelt anpassa sig och finna lösningar trots bristen på bostäder och skärpta bolånekrav, säger Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet.

#amorteringskrav #bostäder2015 #ekologi #trender
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0