Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Arkitema Architects vinner stort bostadsprojekt i Alby

17:e november 2014, 10:38
Arkitema Architects vinner stort bostadsprojekt i Alby
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Botkyrka Kommun väljer Arkitema Architects som arkitekter till det omfattande bostadsprojektet Tingstorget i Alby. Här har inte skett någon nybyggnation på 35 år och nu uppförs 27 000 kvadratmeter bostäder i form av både radhus och flerbostadshus.

“Detta projekt är ett uttryck för den massiva befolkningsökningen som Stockholm upplever just nu” säger Ola Göransson, partner på Arkitema Architects, och vidare “från politisk sida har man fokus på att utveckla förstäderna till levande och hållbara stadsdelar med varierande bostäder och gemensamma grönområden. Det aktuella projektet konkretiserar delar av dessa visioner” avslutar Ola Göransson.

Framtidens Alby är grönt

I Alby kommer ett nytt grönt stadsområde växa fram runt den existerande tunnelbanestationen. När man anländer i området kommer man i framtiden mötas av ett centralt torg med mycket växtlighet som sedan leder vidare ut i ett grönt stråk med planteringar och platser att vistas på. Utöver det gemensamma landskapsstråket delar flerbostadshusen på gröna gårdsrum och radhusen kommer ha privata trädgårdar.

– Vi är jätteglada för att det här nu kan bli verklighet, säger Gabriel Melki (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka. Det är ett viktigt steg i förnyelsen av våra stadsdelar med miljonprogramsbebyggelse. Vi tror på Alby. Det finns ett stort intresse för att bygga i Botkyrka och ett lika stort intresse hos våra invånare att köpa och flytta in i nya bostäder.

Det nya området ligger mellan berg och dal och passar med sina totalt 450 lägenheter in i landskapets varierade terräng. Områdets välkomnande karaktär understryks ytterligare av de nya mötesplatserna på torgen och med fasader i olika färger. I gatuplanet kommer det finnas kommersiell verksamhet som till exempel caféer. Det skapas ett grönt och levande område.

Planprocessen inleds efter årskiftet där projektet tillsammans med Botkyrka kommun och Titania ska utvecklas vidare till ett hållbart boende i Alby.

Arkitema Architects i Stockholm

Kontoret i Stockholm har sedan 2011 växt från 25 medarbetare till en verksamhet med 70 medarbetare som primärt arbetar med bostads- och vårdprojekt.

 

Källa: Botkyrka Kommun & Akitema Architects

#arkitemaarchitects #botkyrka kommun
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0