2021-02-10 NCC bygger höghus i Motala för 170 miljoner https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/02/a309e451e3f3c95c_org.jpg

NCC bygger höghus i Motala för 170 miljoner

Fotograf: White arkitekter
Fotograf: White arkitekter
Bostad

I Motala ska NCC i samverkan med Bostadsstiftelsen Platen bygga ett 15-våningshus med 64 hyresrätter med utsikt över Vättern. Uppdraget ingår i det strategiska partneringsamarbete som parterna har och ordern är värd cirka 170 miljoner kronor.

Projektet går under namnet Facklan och omfattar ett nytt bostadshus med 64 hyreslägenheter i storlekarna 1,5–4 rum och kök med inglasade balkonger.

– Det var här i kvarteret Facklan som vi startade bostadsutvecklingen på 1950-talet. Nu bygger vi vidare med nya visioner om ett modernt boende och en utveckling av hela kvarteret med fler bostäder. Det känns spännande att få bygga Motalas högsta hus som blir ett nytt landmärke. Tillsammans bygger vi Motalas framtid, säger Daniel Starkengren, styrelseordförande i Bostadsstiftelsen Platen.

Huset miljömärks enligt Svanen och får låg energianvändning, vilket bidrar till låga drifts- och underhållskostnader.

– Vårt långsiktiga samarbete i partnering ger goda förutsättningar för ett tredje framgångsrikt projekt. Huset byggs med prefabricerad stomme i betong. Ytterväggarna kläs med tegel på fabrik och fönstren sitter på plats vid leverans. Detta ger en effektivare och mindre väderkänslig byggprocess med mindre spill och att huset kan uppföras utan fasadställning, säger Marcus Sandlund, affärschef NCC Building Sweden.

Byggstart är planerad under första kvartalet 2021 och huset beräknas vara klart i början av 2023.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!