2019-11-19 Kommunen kan stämmas på miljoner https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2019/09/kommun-upplands-bro.png

Kommunen kan stämmas på miljoner

Foto: Upplands-Bro kommun
Bostad

Allt började 2012. Upplands-Bro tecknade ett optionsavtal med Kilenkrysset gällande köp av en tomt. Men nu när Kilenkrysset ska få köpa tillbaka tomten för bestämda 20 miljoner, säger kommunen att avtalet inte gäller.

Det avslöjar Mitt i, som skriver att bygg- och fastighetskoncernen Kilenkrysset nu avser att stämma kommunen. Det enligt ett brev som tidningen har tagit del av.

Brevet inleds med orden:

”Jag skriver till er med anledning av den tråkiga situationen som uppkommit på grund av att kommunalrådet Fredrik Kjos (M) inte vill fullfölja den överenskommelse som vi gjorde våren 2012”.

Gäller inte längre

Det gick alltså till så att kommunen först sålde marken till Kilenkrysset, för att sedan köpa tillbaka det – för att sen igen upplåta marken till Kilenkrysset för att bygga och hyra ut. Under denna tid har Kilenkrysset betalat tomträttsavgäld om totalt 780 000 kronor per år, det skriver Mitt i.

Enigt en rättsutredning som kommunen gjorde visar det sig att avtalet i sig var felaktigt från början. Kommunen hänvisar även till den praxis som råder på området inom fastighetsbranschen, att det är ”jordabalken som gäller”.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!