Bostad
15:e april 20192 min lästid

Konsten i fokus i ByggVestas nya kvarter i Rosendal

15:e april 20192 min lästid
Konsten i fokus i ByggVestas nya kvarter i Rosendal
Såhär kommer ByggVestas hus i Rosendal att se ut med Lex Zooz muralmålning. Bild: Mir/Utopia.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

ByggVesta vann en markanvisning i april 2016 med ett förslag för Rosendalsfältet i Uppsala. I bostadskvarteret får konsten en framträdande roll både i husets yttre och på gården.

Utsmyckningar och väggmålningen samspelar med byggnadens form och gårdens utformning som ges ett konstnärligt uttryck med ett starkt fokus på barn och lek. Innergården planeras att fyllas med ytor för lek, vila och umgänge. – Det här projektet vill vi sätta på kartan berättar Carl Johan Casserberg, som är projektledare på ByggVesta.

Varför får konsten en framträdande roll i detta projekt?

Väggmålningen på gavlarna mot torget har hela tiden varit en viktig del i vårt tävlingsförslag i markanvisningstävlingen. Vi har genomfört en konsttävling med ett antal konstnärer och har precis gjort klart med vinnaren som blev konstnären Lex Zooz.

Carl Johan Casserberg Bild: ByggVesta

Anser du att konst höjer boendekvaliteten?

När vi skulle utlysa konstävlingen hade vi en workshop där vi identifierade värdeord som skulle vara vägledande för konstnärerna. Ett sådant skulle vara att vi vill ha ett konstverk som sätter vårt projekt på kartan. Ett bra exempel är Stureplan i Stockholm som i folkmun ofta kallas för ”Svampen”. Vi vill att vår byggnad och torget utanför ska bli en lokal mötesplats för alla Rosendalsbor.

Vilken funktion kommer konsten ha på gården?

På gården har våra landskapsarkitekter vävt samman orden konst och lek. Det kommer bli skärmar av gjuten betong som kommer att återknyta till byggnadens vackra gavelmotiv. Dessa skärmar kommer bli ett måleriplank för barnen. En rolig aktivitet samtidigt som det är arkitektoniskt vackert. Vi har tänkt bortom den traditionella lekplatsen med gunghäst och ruschkanor.

”Det finaste hus vi byggt”

– Det är en vacker byggnad, det finaste hus ByggVesta har byggt. Det är spännande med de gröna plåttaken som fortsätter ner på husfasaderna. Syftet är att skapa ett levande och varierande taklandskap. Det kan ibland vara lite trist med platta tak, det här är allt annat än platta tak. Det är ett väldigt roligt och utvecklande projekt, avslutar Carl Johan Casserberg.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0