Bostad
2 min lästid

Uppmärksammat projekt i Kalmar: "Många åsikter"

9:e januari 2019, 11:02
Uppmärksammat projekt i Kalmar:
Foto: HSB.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Sedan i februari 2018 står ett av Kalmars mest uppmärksammade lägenhetsbygge klart. Målet med projektet Gesällen var att skapa mer rörelse i någon av stadens mest centrala delar.

Området Kvarnholmen mitt i centrala Kalmar har under dryga sju år stått under stor förändring. 114 lägenheter står på marken där stadsmuren en gång stod och trots att många inflyttningar redan skett fortgår arbetet under året med ett tillskott på ytterligare åtta exklusiva lägenheter.
– Det har inte byggts lägenheter i den omfattningen på Kvarnholmen på väldigt länge och det är ju ett sätt att forma staden eftersom det ligger mitt i centrum. Vi vill att det ska skapa mer rörelse, så det inte bara är kontor och affärer omkring, säger Ulf Bernefalk, projektchef hos HSB.

För att bidra till utvecklingen av närområdet byggs bland annat ett parkeringsgarage, som öppnar upp i mars, som både ska hålla boendeparkeringar och platser för besökare som vill strosa runt längst Fiskaregatan.

Medial uppmärksamhet

Över 400 miljoner kronor har satsats på projektet och Ulf Bernefalk berättar att bygget i sig gått förhållandevis smärtfritt, men också att budgeten varit svår att hålla.
– Det har väl ökat litegrann, det har varit ganska komplicerat att bygga mitt i stan. Det är mycket att ta hänsyn till och många åsikter som ska ventileras. Det var också en del skriverier i ett tidigt skede, men det är mycket mer positiva tongångar nu än när det bara låg på ritbordet.

Nu när allt är i sin slutgiltiga form ser han tillbaka med stolthet i hur projektet blivit och möjligheten att bidra till att forma Kalmars innerstad.
– Det finns ju de stadscentrum som utarmas för att det är för dåligt med bostäder, så det är roligt att vi kan bidra till att centrum lever vidare.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #1 2018 och har uppdaterats.

#kalmar
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0