Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Ökade utredningskrav – en stoppkloss i bostadsbyggandet

5:e september 2024, 13:03
Ökade utredningskrav – en stoppkloss i bostadsbyggandet
Byggföretagens näringspolitiska expert Anna Broman, Fastighetsägarnas Samhällspolitiske chef Martin Lindvall och Nancy Matsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Rapporten som presenterades på seminariet ”Bygg i tid” visar att ledtiderna fortsätter att öka. Samtidigt uppger 7 av 10 kommuner att de genomfört riktade insatser under året i syfte att korta ledtiderna.

Under seminariet deltog Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.

”Bostadsbyggandet är historiskt lågt, trots ett fortsatt stort behov av bostäder. De bakomliggande faktorerna är många och styrs av omvärlden. Tillståndsprocessernas effektivitet har betydande påverkan och just ledtider kan lokala beslutsfattare göra något åt” sa hon.

Det finns en rad faktorer som medför förlängda ledtider. Mängden utredningar som behöver genomföras beskrivs som den främsta tidsdrivaren inom detaljplaneprocessen, samt inkompletta handlingar inom bygglov.

Indexet visar också att fortsatt ökade utredningskrav driver kostnader på ett sätt som ytterligare fördyrar nyproduktion av bostäder. Under de senaste fyra åren har de 25 000 utredningarna som genomförts uppskattningsvis kostat över 2,5 miljarder kronor.


Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen:

”Ledtiderna måste kortas för att inte hindra bostadsbyggande. Skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år i stället för mer rimliga 2,5 år, är att drygt 4 000 färre bostäder kunnat byggas. Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri”

Enligt Nationellt Ledtidsidex finns även ett samband mellan valår och längre ledtider. Allt mer komplexa projekt i kombination med minskade resurser till handläggare är andra faktorer med negativ påverkan på ledtiderna.

”Ökade utredningskrav, färre handläggare och kommande valår riskerar att hålla tillbaka bostadsbyggandet, även om Riksbanken går vidare med aviserade räntesänkningar, säger Martin Lindvall”, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.

Årets vinnare

Av de 48 kommuner som har deltagit i undersökningen presenterades Trosa, Karlstad, Västerås som årets vinnare. De tre kommunerna har samtliga en total ledtid för detaljplan och bygglov som är en bra bit under snittet. Kortast ledtid har Trosa med 3,1.

Den kommun som klättrar flest placeringar jämfört med föregående års mätning är Halmstad med 21 placeringar. Gemensamt för många av de mest framgångsrika kommunerna är att de har en uttalad strategi för att bli bättre och organisera sitt arbete därefter.

Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0