Byggindustrin Bostad
2 min lästid

OBOS bygger nytt kvarter

30:e maj 2024, 10:43
OBOS bygger nytt kvarter
Projektet Boostad innefattar 300 lägenheter i Hyllie. Bildkälla: OBOS.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

I april 2022 vann KlaraBo och OBOS förslag Boostad en markanvisningstävling utlyst av Malmö kommun om ett helt nytt kvarter, Öster om mässan, i Hyllie.

Nu har detaljplanen vunnit lagakraft och byggstart är planerad till våren 2026.

Det ska bli 150 hyresrätter och lika många bostadsrätter.

Boostad togs fram av ett flertal aktörer i syfte att erbjuda ekonomiskt tillgängliga och miljömässigt hållbara bostäder för en bred målgrupp. Smarta byggnader och genomtänkt förvaltning som ger lägre driftskostnader ska möjliggöra låga hyror.

Malmö stads modell Malmö Allemansrätt Boende, Mallbo ska bidra till att alla Malmöbor har råd med en bostad av god standard. Bland annat genom att Malmö stad sänker sin tomträttsavgäld för den aktuella tomten.

– Jag är väldigt glad över beskedet att vi äntligen kan sätta i gång planerna för 300 bostäder i Hyllie. Boostad är ett fantastiskt spännande projekt som har höga ambitioner vad gäller både livet mellan husen och bostädernas kvalitet. Målet med Mallbo-modellen rimmar väldigt väl med OBOS arbete för att öppna dörrarna till bostadsmarknaden för fler, oavsett ålder, bakgrund eller yrke, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya hem.

Husen får solceller på taken och exteriörerna ska präglas av tegel och trä. Det ska finnas en gemensam trädgård och gårdsskog på innergården. Lägenheterna ska variera från mellan ett till fyra rum.

20 procent av bostäderna erbjuds med OBOS Deläga där köparen äger minst halva bostaden och OBOS resten.

– Med OBOS Deläga behöver köparen bara låna till halva bostaden, därmed halveras också kravet på kontantinsats. OBOS Deläga kan därför vara ett tryggt alternativ för den som är förstagångsköpare, behöver köpa större eller saknar någon att dela köpet med, säger Anders Bolltoft, affärsutvecklare OBOS Nya hem.

#boostad #hyllie #klarabo #malmö #obos
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0