Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Saknas 150 miljarder i investeringar varje år

30:e maj 2024, 07:00
Saknas 150 miljarder i investeringar varje år
Lars Hildingsson. Bildkälla: Byggnads.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggnads och SSUs rapport Sverigelyftet sammanställer vilka investeringar som krävs för att råda bot på bostadsbristen och underhållsskulden inom avlopp, elnät samt väg- och järnvägsnät. Rapporten visar även skillnaden mellan dagens finansieringsnivåer och vad som skulle krävas för att upprätthålla den standard som krävs.

– Det går knappt en dag utan att vi hör om eftersatta vägar, inställda tåg eller elnät som arbetar på bristningsgränsen. Investerings- och underhållsskulden kan inte längre skjutas på framtiden. Sveriges låga statsskuld sätter oss i ett gyllene läge att bygga upp landet och investera i framtiden. Politiken måste gå fram med en ny offensiv politik för att få Sverige att fungera igen, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande Byggnads.

Enligt rapporten behöver investeringarna öka varje år med:

  • 117 miljarder kronor för fler bostäder
  • 10 miljarder kronor för väg- och järnvägsnät
  • 10 miljarder kronor för vatten och avlopp
  • 12 miljarder kronor för elnät.

Enligt rapporten skulle investeringsökningen skapa tusentals nya arbetstillfällen.

– Det här är investeringar som måste göras för att Sverige ska fungera så som medborgarna förväntar sig. Våra politiker är stolta över den låga statsskulden, men blundar för samhällsskulden som de byggt upp i stället, säger Lars Hildingsson.

#byggnads
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0