Bostad
2 min lästid

Byggnads om krismötet: "Behövs akuta åtgärder"

14:e juni 2023, 10:32
Byggnads om krismötet:
Johan Lindholm. Bildkälla: Byggnads.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Byggnads har tidigare kritiserat regerings passivitet i bostadspolitiken och kräver nu kraftfulla åtgärder.

– 9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende. Det krävs en kriskommission och skarpa åtgärder snarast, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads och fortsätter:.

– Det finns en lång lista på åtgärder som borde införas. Att tillsammans med oppositionen återinföra och utöka investeringsstödet är det första. Vidare måste kommunerna ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen och det kommunala planmonopolet luckras upp. Det behövs en nationell bostadsstrategi där man ställer krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden och ger ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet.

Läs även:

Krismötet om byggandet: Här är aktörerna
13:e juni 2023
Bostad
Krismötet om byggandet: Här är aktörerna
Regeringen ska lyssna på bolagens förslag.

Antalet konkurser i byggbranschen har ökat den senaste tiden och byggkrisen förväntas förvärra den kompetensbrist som redan tidigare plågade branschen.

– Agerar inte regeringen nu kommer vi se fler konkurser och att kompetens i alla led lämnar branschen. Det vore förödande den dagen konjunkturen vänder. Jag förväntar mig rejäla satsningar i höstbudgeten, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

#bostadsbyggande #byggnads #regeringen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0