Bostad
2 min lästid

Statistik: Historiskt låg omsättning på bostäder

14:e april 2023, 08:37
Statistik: Historiskt låg omsättning på bostäder
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: Henrik Montgomery/TT
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

För hus ligger nivån i paritet med hur det såg ut i samband med statsskuldkrisen och den finansiella turbulensen i Europa 2012.

Genom att kombinera längre tidsserier från SCB med årsutfall över antalet sålda bostäder och nyare data över antalet försäljningar per månad från Svensk Mäklarstatistik, för att sedan sätta dessa i relation till bostadsstockarna, har SBAB konstruerat längre tidsserier över andelen sålda bostadsrätter och hus.

– Normalt sett har vi runt 3 procent årlig omsättning på hus och strax under 10 procent på bostadsrätter. Vi vet att omsättningen på bostäder har en mycket stark koppling över tid till konjunkturläget. De nivåer vi i dag ser på omsättningen – särskilt när det gäller bostadsrätter – ligger tydligt under de vi normalt ser vid en lågkonjunktur, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Sett till den låga omsättningen på bostäder kan det vid en första anblick vara förvånande att priserna på bostäder inte har gått ner mer sammantaget det sista året än vad de har gjort, och dessutom har gått upp lite de senaste månaderna. Det hänger troligen ihop med att de affärer som trots allt genomförs i hög grad gjorts av personer som varit inne på bostadsmarknaden ett tag, där man köpt och sålt på samma marknad och där transaktionerna avser relativt sett mer attraktiva objekt som inte är representativa vid en mer normal omsättning, säger Robert Boije.

#konjunkturrapport #sbab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0