Bostad
2 min lästid

SEB: Bopriserna vänder uppåt

9:e januari 2023, 09:27
SEB: Bopriserna vänder uppåt
Genrebild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år minskar något från föregående månad och ligger nu på 3,19 procent, en nedgång med 0,02 procentenheter. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor ökar jämfört med förra månaden och ligger på 9 procent.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 28 procent, vilket är en ökning med 6 enheter jämfört med förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar samtidigt med 9 enheter till 49 procent.

Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 3 enheter till 15 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på minus 21, vilket är en ökning med 15 enheter från förra månaden.

– Hushållen inleder året med att revidera upp sina boprisförväntningar för de kommande 12 månaderna, om än från låga nivåer. Även om det mesta talar för att de privatekonomiska utsikterna kommer bli tuffare innan de blir bättre kan det vara starten på en stabilisering av såväl förväntningar som priser, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,19 procent, vilket är en minskning med 0,02 procentenheter från föregående månad.

– Med en månad kvar till årets första räntebesked är hushållens förväntansbild tydlig – räntehöjningarna är inte över. Men det signalerar också att man tror att räntetoppen är nära, vilket innebär att boendekostnaderna sannolikt stabiliseras under vårkanten och därmed ger stöd åt en långsam återhämtning av bostadspriserna under andra halvåret av 2023, säger Américo Fernández.

Stiger i nästan alla regioner

Boprisindikatorn stiger i nästan samtliga regioner men är fortfarande negativ i alla regioner. I både Östra Götaland och i Skåne stiger indikatorn med 24 enheter, till minus 14 respektive till minus 18. I Västra Götaland stiger indikatorn med 23 enheter till minus 22.

I Norrland stiger indikatorn från minus 28 till minus 15 och i Stockholm från minus 32 till minus 20. Svealand utom Stockholm är den enda regionen där indikatorn sjunker, från minus 31 till minus 33.

#bopriser #bostadspriser #seb
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0