Bostad
1 min lästid

Hyresförhandlingarna i Stockholm har strandat

25:e november 2022, 09:30
Hyresförhandlingarna i Stockholm har strandat
Bildkälla: Stockholmshem.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Bostadsbolagens yrkande har tagits fram i enlighet med den trepartsöverenskommelse som tidigare i år slöts mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna, skriver Svenska Bostäder. Överenskommelsen innebär att hyresjusteringen ska basera sig på fem olika parametrar:

Utvecklingen av taxebundna kostnader (t ex fjärrvärme, el, vatten och avlopp), utvecklingen av räntekostnaderna, utvecklingen av förvaltningskostnader, utvecklingen av BNP samt utvecklingen av konsumentprisindex exklusive påverkan av räntor och boendekostnader.

Trepartsöverenskommelsen baserar sig på snittet och utvecklingen under de senaste tre åren.

– Vår bedömning är att vi står så långt ifrån varandra att det är bättre att hänskjuta nu för att det inte ska dra ut på tiden längre än nödvändigt. Hyresgästerna behöver få besked om vad deras hyra blir nästa år, säger Stefan Sandberg.

De tre kommunala bostadsbolagen i Stockholm lade under förhandlingen ett justerat yrkande på 8,7 procent och Hyresgästföreningen i Region Stockholm lade ett justerat motbud på 2,8 procent. Efter förhandlingar konstateras att parterna står allt för långt i från varandra och ärendet hänskjuts till Hyresmarknadskommittén för medling.

#familjebostäder #hyresgästföreningen #stockholmshem #svenska bostäder
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0