Bostad
2 min lästid

Målbild: Vill bygga 1500 nya bostäder på tio år

1:a september 2021, 12:53
Målbild: Vill bygga 1500 nya bostäder på tio år
Joakim Martell som nyligen tillträtt vd-posten på Gotlandshem.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Allmännyttiga Gotlandshem vill bygga 1500 nya bostäder fram till 2031, varav cirka 1 000 ska tillföras som hyresbostäder i eget bestånd. Det är Gotlandshems nya måbild.

– Vi måste bygga ungefär 125 nya bostäder per år under minst tio år för att våra byggprojekt ska göra verklig skillnad för dem som söker bostad på Gotland, säger Peter Norman, styrelseordförande Gotlandshem.

Det finns redan nu idéer för en förändrad affärsmodell som skapar ett större handlingsutrymme för kärnverksamheten. Genom att arbeta mer storskaligt inom såväl nybyggnation som underhåll och förvaltning skulle flera fördelar kunna uppnås.

– Om vi bygger 300 bostäder i ett område och låter 100 av dessa bli bostadsrätter kommer det att ge flera fördelar. Bostadsområdet blir mer varierat och storleken på projektet kan skapa en mer kostnadseffektiv byggprocess. Det tillsammans med försäljningen av nya obebodda bostäder ger oss ett kapitaltillskott som vi kan använda för att bygga ännu fler hyresbostäder, säger Joakim Martell vd och fortsätter:

– De här tankarna är än så länge på idéstadiet men så här långt tror vi på dem som en bärande affärsmodell.

Under ett styrelsemöte på tisdagen presenterades en ny verksamhetsplan där målbilden ligger bortom den nuvarande ägardirektivsperioden.

Mål till 2031:

  • 1500 nya bostäder, varav cirka 1000 ska tillföras som hyresbostäder i vårt eget bestånd.
  • Huvuddelen av det idag definierade underhållsbehovet ska vara åtgärdat eller uppstartat.
  • Genomföra fortsatta åtgärder för att säkerställa och bibehålla en god arbetsmiljö utifrån de tidigare identifierade förbättringsområdena. En god arbetsmiljö är ett kontinuerligt arbete som aldrig tar slut.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0