Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Arkitektkontor vinner uppdrag om nya studenlägenheter

10:e oktober 2016, 13:54
Arkitektkontor vinner uppdrag om nya studenlägenheter
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Arkitema Architects och Studentbacken ska förvandla en parkeringsplats till studentbostäder.

De 78 nya studentlägenheterna i Sollentuna centrum blir Arkitema Architects första projekt för Studentbacken, ett dotterbolag till SSM.

Tentafabriken i centrala Sollentuna är 78 moderna studentlägenheter som skapats med fokus på kvalitetsbostäder som är yteffektiva. Projektet består av smarta enrumslägenheter fördelade på en byggnad som skiftar från sex till sju våningar.

Projektets närhet till service och funktioner i Sollentuna centrum samt snabba pendeltågsförbindelser in till Stockholm skapar en attraktiv miljö för den unga kollektivtrafikburna målgruppen.

– Studenter är en grupp som har svårt att hitta bostäder och att kunna bidra med 78 nya lägenheter i ett centralt läge känns viktigt och relevant och är i linje med det som vi på Arkitema brinner för, att skapa arkitektur som gör skillnad för människor, säger Kristina Peters, associerad partner vid Arkitema Architects.

Tentafabriken präglas av en enkel och sober arkitektur där generösa terrassgångar mot väster blir en naturlig mötesplats för studenterna. Byggnaden är uppbruten i mindre volymer som möjliggör ljusgenomsläpp och en fin visuell kontakt med omkringliggande bebyggelse. De kompakta studentlägenheterna får sin mer privata zon mot öster med stora glaspartier som ger ett fint ljusintag till lägenheterna.

– Vår ambition är att med en enkel och fin bearbetad arkitektur skapa ett blickfång för alla som dagligen passerar byggnaden med tåg. Att kunna omvandla en idag tråkig parkeringsyta längs med spåret till en vacker byggnad med nya bostäder för studenter, säger Kristina Peters..

Inflyttning i Tentafabriken är beräknad till 2019.

#arkitektur #arkitema #arkitema architects #arkitemaarchitects #arkitemachitects #sollentuna #studentbostäder
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0