Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Modernisering av Stockholms stadsbibliotek

5:e oktober 2016, 13:50
Modernisering av Stockholms stadsbibliotek
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Stockholms stad ska modernisera Stockholms stadsbibliotek och skapa ett modernt och funktionellt bibliotek av vår samtid.

Nyréns Arkitektkontor, barnkulturdesigner Annika Nilsson från Unik Fabrik och In Praise of Shadows Arkitektur har gemensamt tilldelats inredningsuppdraget i samband med upprustningen och utvecklingen av Stockholms Stadsbibliotek.

– Stockholms Stadsbibliotek är en av Stockholms mest värdefulla, attraktiva och populära byggnader historiskt sett, det är med glädje vi engagerar oss i ett projekt med en så tung kulturell och demokratisk kontext, säger Eva Nyberg, uppdragsansvarig inredningsarkitekt.

Huset, som ligger i hörnet Sveavägen och Odengatan, ritades av Gunnar Asplund och stod färdigt 1928. Biblioteket är känt världen över och är en kronjuvel när det gäller svensk arkitektur. Stockholms stad planerar nu för en upprustning och utveckling av Stadsbiblioteket.

Arbetsgruppen ser fram mot att medverka och lösa uppgiften att skapa ett nutida, levande och mångfacetterat Stadsbibliotek som en ny och inbjudande mötesplats för människor i alla åldrar och från alla delar av Stockholm och världen. De ser också fram emot att i samarbetet med verksamheten och ansvariga arkitekter för upprustningen av Stadsbiblioteket, Caruso St John Architects, åter lyfta Stadsbiblioteket till det moderna och visionära bibliotek det var när det öppnade.

Verksamheten som riktar sig till barn kommer i det upprustade huset att bli dubbelt så stor som det nuvarande. I barnens bibliotek skapas möten mellan olika kulturer. Här möts barn och vuxna på samma villkor. Ambitionen är att skapa stimulerande miljöer för fantasi, lek och upptäckarlust som väcker barns intresse och nyfikenhet.

Teamet som kommer att arbeta med Stockholms Stadsbibliotek består förutom Eva Nyberg av arkitektkollegan Ernesto Garcia på Nyréns Arkitektkontor, barnkulturdesignern Annika Nilsson från Unik fabrik och Katarina Lundeberg och Fredric Benesch från In Praise of Shadows Arkitektur.

#arkitekter #arkitektur #bibliotek #modernisering #nyréns #renovering #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0