Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Träarkitektur och hållbarhet vinnare i markanvisning

21:a september 2016, 09:45
Träarkitektur och hållbarhet vinnare i markanvisning
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Ljusa och luftiga planlösningar med tillhörande grönytor, nära till Jakobsbergs centrum och spårbunden kollektivtrafik för cirka 35 småhus.

Det blev resultatet när Järfälla kommun under våren genomförde en markanvisningstävling för området kring Vattmyravallen i Jakobsberg riktad till små och stora byggherrar. Järfälla växer – i alla kommundelar.

En bedömningsgrupp, bestående av bland annat kommunens stadsarkitekt, planarkitekt och exploateringsingenjörer, har utsett följande två bidrag som vinnare i tävlingen:

What you see is what you get: Med gavelställda hus samt ett stärkt och intimare gaturum. På trädgårdssidan lämnas gemensamma grönytor för de boende. Kedjehusen gestaltas i en ren och karakteristisk träarkitektur. Husens mellanrum ger en bra kontakt mellan entré- och trädgårdssida och tar samtidigt hand om bilplatsen. Planlösningen ger genom sin slits ett ljust sammanhang mellan våningarna samtidigt som det kan avläsas i fasadens gestaltning. (Byggnadsfirman Erik Wallin)

Alléparken: Genom sina grupperingar av kedje- och radhusvarianter i en krans med sina flacka sedumtak skapar det en fin övergång mot det stora parkrummet i väster. Stora fönsterytor ger genom luftiga planlösningar utblickar mot parkrummet. Massivträkonceptet tillsammans med energisystemet är mycket intressant ur ett hållbarhetsperspektiv. Uteplatsen på övre plan är generös och kan även nås via en trappa från trädgården. (Möller och Partners i samarbete med Propio Fastigheter och Wåhlin Arktiekter)

– Jag gatulerar vinnarna i markanvisningstävlingen vid Vattmyravallen. Det innebär att Jakobsberg får ett tillskott av rad- och kedjehus i varierad bebyggelse med en spännande arkitektur, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

#arkitekter #arkitektur #markanvisning #marksvisningstävling
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0