Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Slussen: Vattentorget invigt

11:e juni 2024, 15:38
Slussen: Vattentorget invigt
Foto: White arkitekter.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

White arkitekter som designat torget kallar det en levande mötesplats belägen på vattnet mellan Gamla stan och Södermalm. På uppdrag av Stockholms stad har White arkitekter – mitt i ett av innerstadens mest trafikerade områden skapat en bilfritt torg med gång- och cykelstråk och många sittplatser.

“Vi är så glada och stolta över att äntligen få visa upp resultatet för stockholmarna. Vattentorget ger besökarna möjlighet att uppleva staden från en helt ny vinkel och njuta av vattnet, stadspulsen och Stockholms silhuett från första parkett”, skriver White arkitekter i ett pressmeddelande.

Vattentorget ska vara en plats för social interaktion, konst och kultur med utrymme för offentliga konstverk och tillfälliga installationer, bland annat glaskonstverk och ett kuriosakabinett med arkeologiska fynd från Slussen skapat av konstnären Ebba Matz.

“Vattentorget är ett gott exempel på hur man kan skapa stora mervärden genom att integrera infrastruktur med arkitektonisk kvalitet. Materialpaletten knyter an väl till platsens historia med dess robusta kajer samtidigt som den bidrar med ett modernt uttryck. Vi hoppas att stockholmarna kommer att ha stor glädje och användning för platsen vi skapat”, skriver White arkitekter.

Men vad har då varit den största utmaningen med att skapa Vattentorget? Branschaktuellt hör med designteamet på White arkitekter.

Tiden

“Vattentorget är en väldigt komplex plats och det har funnits många utmaningar under åren med gestaltningen av Vattentorget. En av dem är just tiden. Vi som designteam har arbetat med Slussenprojektet och däribland Vattentorget ända sedan 2011. Målet är att gestaltningen ska hålla i en lång tid framöver och det har därför varit viktigt att skapa en plats som är robust och stadig men samtidigt är omhändertagen och bearbetad ned i minsta detalj”.

Vattnet

“En annan utmaning, men som också är en av de största kvaliteterna, är just närheten till vatteninfrastrukturen. Vattentorget omgärdar slusskanalen och avbördningskanalerna men inkluderar också en fisktrappa. Att synliggöra denna infrastruktur och låta den samsas med platsens höga gång och cykelflöden samt skapa generösa ytor för allmänheten att sitta och samlas på har varit viktigt”.

Tryggheten

“Slutligen har en stor utmaning varit att hitta en balans mellan närheten till vattnet men samtidigt säkerställa att platsen är trygg då vattnets krafter är starka här på grund av avbördningen. Därför är det noga utrett var det behövs räcken och var man kan tillåtas sitta och dingla med benen över en bryggkant”.

#slussen #stockholm #vattentorget #white arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0