Byggindustrin Arkitektur
4 min lästid

Bildextra: Så kan Nyhamnen gestaltas

9:e juni 2024, 07:00
Bildextra: Så kan Nyhamnen gestaltas
Team Layereds skiss av Nyhamnen.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Med start sommaren 2023 har teamet fram till våren 2024 djupdykt i platsens material, befintliga grönska och Malmös mångkulturella befolkning. Layereds studie leder nu till att stängsel plockas ner och att färjeterminalen stegvis öppnas upp för allmänheten.

Team Layereds skiss av Nyhamnen.

Tillsammans med den ideella föreningen Malmö VÄV omvandlas stängslet till en del av ett möblemang och gamla hamnrep vävs in och skapar traditionella mönster. Betongsuggor blir till möbler som bildar en amfiteater.

Malmö Väv är på plats. Nyhamnen. Foto ArkDes.

– Vårt förslag handlar om att omvandla platsen genom det befintliga. De staket som idag definierar Nyhamnen som en plats som stänger ute omvandlas för att bli en plats som välkomnar och öppnar upp. I och med förändringen aktiveras området tillsammans med Malmös föreningsliv, säger arkitekten Daniel Feldman som ingår i teamet.

Team Layereds skiss av Nyhamnen.

I den internationella arkitekt- och konstnärsgruppen team Layered ingår Daniel Feldman, arkitekt, Ana Sokoloff, konstrådgivare och curator, Sumayya Vally, arkitekt, och Maria José Arjona, performancekonstnär.

Daniel Feldman Foto: Daniel Feldman. Ana Sokoloff Foto: Matayana.
Sumayya Vally. Foto: Lou Jasmine. María José Arjona Foto: María José Arjona.

Arbetet är en del av Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes praktiknära forskningsprojekt Power of Places som handlar om att hitta metoder för att ta tillvara platsers existerande resurser. Power of Places är ett samarbete mellan ArkDes och Malmö stad, med stöd av Malmö Förskönings- och Planteringsförening.

Euroterminalen i Nyhamnen, Malmö. Foto: Olle Enqvist.

– Många olika kompetenser, allt från arkitekter, vävare, trädexperter och stadens egna medarbetare, behöver arbeta tillsammans med att inventera och utveckla platsers befintliga värden. Det är just detta som arbetet runt färjeterminalen handlar om, säger Martina Sjöland, projektledare på ArkDes.

#malmö
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0