Byggindustrin Arkitektur
3 min lästid

Nu renoveras klassiska Uppsala-byggnaden

19:e september 2023, 08:42
Nu renoveras klassiska Uppsala-byggnaden
Plåten på Gustavianums kupol är åtminstone 200 år. Plåten på kulan högst upp är troligen ännu äldre. Foto: Jeanette Hägglund.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Generalentreprenör i projektet är ByggConstruct.

– Den stora branden i Uppsala 1702 drabbade inte Gustavianum som därför är en av Uppsalas äldsta byggnader. Tillsammans med Domkyrkan och övriga kyrkobyggnader intill, är Gustavianum en historiskt viktig byggnad. Vi är glada att vi nu fått möjlighet att genomföra en genomgripande renovering av denna byggnad så att den kommer finnas kvar för kommande generationer, säger generaldirektör på fastighetsägaren Statens Fastighetverk, Ingrid Eiken.

Större delen av Gustavianum upptas av Uppsala universitetsmuseum där man kan se föremål som samlades in från och med 1477 då universitetet grundades. Den anatomiska teatern på Gustavianums tak, med den välkända kupolen och kulan, ritades 1662 av Olof Rudbeck den äldre.

Det enda ljusinsläppet i den anatomiska teatern går via kupolens högt placerade fönsterband. Rummet användes för att undervisa i anatomi och dissekera döda kroppar inför publik. Kulan symboliserar jordklotet och är också ett solur.

Minst 200 år gammal plåt

Gustavianums lätt svängda säteritak var ursprungligen täckt av takspån, men kupolen och kulan täcktes med dyrbar mjuk och formbar koppar för att framhäva elegansen och de svängda formerna. Först på 1700-talet lades takplåt på säteritaket.

Skadorna på yttertaket och på kupolen och kulan upptäcktes först när innertaket togs ner i samband med den pågående renoveringen av hela Gustavianum. Eftersom det fanns läckage beslutades att plåten ska bytas ut. Antikvarier har gjort undersökningar för att fastställa hur gammal den nuvarande takplåten på kupolen är, och de visar att den är åtminstone 200 år. Plåten på kulan högst upp är troligen ännu äldre.

– Plåten på kupol och kula ersätts med ny kopparplåt. När den tas ner förlorar vi tyvärr en av Uppsalas äldsta taktäckningar, men vi måste säkra taket mot läckage. Vi har utrett om det går att behålla och återanvända kopparplåten, men det är inte möjligt. Plåten är tunnsliten och sprucken och har lagats i flera omgångar. Men där vi kan återanvända något gör vi det, säger Hanna Wistrand, biträdande projektledare vid Statens fastighetsverk.

Tar tid för plåten att bli patinerad

Den nya plåten kommer att se annorlunda ut eftersom det tar tid för den att ärga och bli patinerad.

– Vi strävar efter att göra den nya plåttäckningen så lik det ursprungliga utförandet som möjligt. På säteritaket kommer återgår vi till den ursprungliga plåtindelningen vilket bidrar till att stärka det kulturhistoriska och arkitektoniska värdet för den historiska bebyggelsen kring Domkyrkan och Universitetsparken, säger Hanna Wistrand.

Vid sidan av takrenoveringen görs en helrenovering av Gustavianum och ser över klimat, säkerhet och tillgänglighet. Den största förändringen är tillskapandet av en ny huvudentré på byggnadens västra sida så att universitetsmuseet blir tillgängligt för alla. Renoveringen beräknas vara klar vid årsskiftet 2023–2024.

#byggconstruct #gustavianum #statens fastighetsverk #uppsala #uppsala universitet
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0