Arkitektur
3 min lästid

Här är årets Stockholmsbyggnad

8:e juni 2023, 09:28
Här är årets Stockholmsbyggnad
Cederhusen. Bildkälla: Folkhem.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Sammanlagt kom det i år in drygt 4 100 röster. Vinnaren Bologna/Cederhusen fick nästan 700 röster.

– Cederhusen är en mycket värdig vinnare. Det är både tekniskt och miljömässigt intressant som ett av världens största trähusprojekt. Dessutom bidrar det till nya bostäder centralt i staden, säger juryns ordförande stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog.

Det är 14:e året i rad som Stockholms stad arrangerar tävlingen Årets Stockholmsbyggnad. De tio finalisterna valdes ut av en jury.

Juryns kommentar om vinnaren lyder: ”Cederhusen sätter en ny standard i Stockholm för vad ett trähus kan vara och hur det kan bidra till i Stockholm stadsbild. Stockholm präglas i hög grad av ljusa putsade fasader och Cederhusen är ett gott exempel på hur nya material kan samverka med stadens traditionella ton och utformning. Kvällstid bidrar belysning vid entréer, balkonger och gårdar med mänsklig värme. Byggnadernas utformning fungerar väl både på långt håll och på detaljnivå”.

Arkitekt bakom projektet är General Architecture och byggherre är Folkhem.

– Vi är oerhört stolta att ha vunnit Årets Stockholmsbyggnad! Det visar att Stockholmarna också ser det vi ser: att bygga i trä är inte bara är bra för klimatet, det bidrar också till en vacker och harmonisk stadsbild med nya kvaliteter. Vår förhoppning är att Cederhusen kan stå symbol för början på en accelererad klimatomställning i hur vi utvecklar våra städer med tillägg i naturliga material och fungera som inspiration för fler vackra byggnader i trä i Stockholm, säger Anna Ervast Öberg, chef på Folkhem.

– Fantastiskt roligt att Cederhusen blir årets Stockholmsbyggnad! Det måste vara det finaste pris man kan få som stockholmsarkitekt. Särskilt roligt att juryn uppmärksammat hur byggnaden stämmer in i och berikar stadsbilden med en ny och på samma gång traditionell arkitektur. Det värmer att stockholmarna uppskattat resultatet av många års hårt och roligt arbete, säger Josef Eder, en av de ansvariga arkitekterna på General Architecture.

Finalister 2023

De tio finalisterna fick tillsammans 4 105 röster. Rösterna fördelades enligt följande:

  • Bologna/Cederhusen. 671 röster.
  • Skrönan. 547 röster.
  • Trilling. 519 röster.
  • Folkungagatan 44. 498 röster.
  • Midsommarkransens grundskola. 449 röster.
  • Villa Mälarhöjden. 394 röster.
  • Teaterparken. 312 röster.
  • Kabelverket 17. 263 röster.
  • Campus Birka. 250 röster.
  • Drevkarlen 9. 202 röster.

Tävlingen startade med en nomineringsperiod som pågick till den 2 februari. Där kunde alla som ville lämna förslag. De nominerade byggnaderna presenterades för en jury som utsåg tio finalister.Juryn utgick från byggnadens arkitektur, hållbarhet, innovation och betydelse för Stockholm. Den 19 april inleddes en omröstning via webb, sms, mejl och brev. Omröstningen var öppen för alla och pågick till och med den 25 maj.

#årets stockholmsbyggnad #folkhem #general architecture #hagastaden #stockholm #stockholms stad
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0