Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Kontorshus i Göteborg tar hem Kasper Salin-priset

14:e mars 2023, 07:24
Kontorshus i Göteborg tar hem Kasper Salin-priset
Merkurhuset, ritat av Olsson Lyckefors Arkitektur. Foto: Mikael Olsson.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Ansvarig arkitekt är Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur) med beställare Platzer Fastigheter/Bygg-Göta/Forsman & Bodenfors.

– Kasper Salin-priset är det finaste pris en byggnadsarkitekt kan vinna. Merkurhuset tar avstamp i arkitekturhistorien med sina referenser till Göteborgs hamnkaraktär, med dess magasins- och fabriksbyggnader. Det blickar framåt genom att landa på Esperantoplatsen och sätta ribban för framtida tillägg, då staden har ambitionen att utveckla stadsdelen och återknyta till Göta älv, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Juryns motivering:

”En märkvärdig gestalt som vilar vackert i arkitekturhistorien men samtidigt är sin egen. I ett trångt läge i staden infogar byggnaden sig. På samma gång äger den sin plats – en prestation i perfekt balans. De egensinniga gavlarna bör framhållas, tillsammans med ett slags ”takkupor” med många tolkningsbottnar. Interiört härskar materialens egen uttryckskraft. Några originella och snillrika val i en till största del enkel plan och sektion skapar en stor variation och rikedom i rumsupplevelserna. En ny typologi utanför de etablerade är kraftfullt och tidlöst.”

Delats ut sedan 1962

Övriga nominerade till Kasper Salin-priset 2022 var Mötesplats Mariatorget (arkitekt: Spridd, byggherre Stockholms Stadsmission), Tolv hus som är radhus i Malmö (arkitekt och byggherre Förstberg Ling) samt Hage i Råängen, ett utomhusrum utanför Lund (arkitekt Brendeland og Kristoffersen, byggherre Lunds domkyrka).

Priset har delats ut sedan 1962 och är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris. Bland tidigare vinnare kan nämnas Markuskyrkan i Björkhagen, ritad av Sigurd Lewerentz, Vasamuseet i Stockholm av Göran Månsson och Marianne Dahlbäck samt Domkyrkoforum i Lund av Carmen Izquierdo.

Juryn har bestått av arkitekterna SAR/MSA Stina Johansson (juryordförande), Christer Malmström, Einar Rodhe och Helena Tallius Myhrman.

Läs även:

De kan vinna prestigefyllt arkitekturpris
14:e februari 2023
Arkitektur
De kan vinna prestigefyllt arkitekturpris
Fyra olika byggen nominerade.
#bornstein lyckefors #bygg-göta #forsman & bodenfors #kasper salin #kasper salin-priset #olsson lyckefors arkitektur #platzer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0