Byggindustrin Arkitektur
2 min lästid

Grönt ljus för nytt sjukhus i Karlstad

13:e mars 2023, 15:41
Grönt ljus för nytt sjukhus i Karlstad
Illustration: White arkitekter.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

På uppdrag av Skanska och i samarbete med Region Värmland gestaltar White arkitekter sjukhuset inklusive landskap, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Ett av delprojekten, Mottagningshuset, blir Sveriges första sjukvårdsbyggnad med trästomme. Projektet Nya CSK Etapp 1 förväntas kosta 5,2 miljarder kronor och stå klart 2033.

Nu har regionfullmäktige beslutat att godkänna den första etappen av två. För Region Värmland är nu nästa steg att lämna in en ansökan om bygglov för Etapp 1.

– För oss på White Arkitekter är det en fantastik ära att vi har fått vara en del av teamet sedan 2019. Vi gläds åt denna milstolpe i projektet och tillsammans med Region Värmland, Skanska och alla samarbetspartner ser vi fram emot ett fortsatt gott samarbete som bygger på öppenhet, dialog och ansvarstagande, säger Cristiana Caira, ansvarig arkitekt på White arkitekter.

Största investeringen

Projektet är regionens största sjukhusinvestering någonsin och omfattar ett nytt akuthus, mottagningshus, teknikförsörjningscentral och parkeringshus.

Mottagningshuset som blir det första delprojektet i etappen kommer förutom trästomme även ha en fasad av återbrukat tegel. Byggstart är planerad 2024.

Akuthuset blir det andra delprojektet, byggnaden på drygt 80 000 kvadratmeter blir kärnan för högteknologisk vård i det framtida sjukhuset.

Byggnaden som bland annat kommer bestå av helikopterplatta, ambulansgarage och en entré planeras att börja byggas 2026. Samtidigt kommer befintliga delar av sjukhuset att bevaras och utvecklas.

#karlstad #region värmland #skanska #white #white arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0