Arkitektur
3 min lästid

De kan vinna prestigefyllt arkitekturpris

14:e februari 2023, 12:29
De kan vinna prestigefyllt arkitekturpris
En av de nominerade. Se större bild nedan. Foto: Markus Linderoth.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Fyra inbördes olika hus, med ett gemensamt tema: ett tillitsfullt förhållande mellan beställare och arkitekt.

– Alla fyra har haft en annorlunda sorts beställare, lyssnande och öppen, som gett arkitekten och i förlängningen också användarna stort inflytande. De har också haft högt ställda krav, vilket är avgörande för att få så här hög kvalitet, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Stina Johansson.

Vilken byggnad som vinner årets pris avslöjas på Arkitekturgalans prisutdelning måndag den 13 mars, på Lisebergsteatern i Göteborg.

De nominerade är:

Hage i Råängen, Lund

Hage i Råängen, Lund. Foto: Peter Westrup.

Arkitekt: Brendeland og Kristoffersen, beställare Lunds domkyrka

Uterummet Hage består av en mur samt ett skärmtak över ett långt bord invid en blommande äng. Det är startskottet för en ny stadsdel i Brunnshög.

– Det är ett okonventionellt grepp att starta byggandet av en ny stadsdel med en mur. Den blir utgångspunkten för platsen, ger platsen kvalitet, styrka och säkerställer dess funktion. Hantverks- och materialmässigt är det en hög konstnärlig nivå med återbrukat, utvalt tegel. Arkitekt och beställare gör något som är enastående starkt i sin helhet, kommenterar Stina Johansson valet av Hage.

Merkurhuset, Göteborg

Merkurhuset. Foto: Mikael Olsson.
Merkurhuset. Foto: Mikael Olsson.

Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter (numera Olsson Lyckefors Arkitektur)

Reklambyrån Forsman & Bodenfors har byggt sitt eget huvudkontor på en tomt i Göteborg, centralt belägen men på en ganska ödslig plats.

– I mina ögon är det här ett sorts idealprojekt, på det sätt att man ur en enkel och vacker stomme har fått fram en stor rumsrikedom och med några ovanliga arkitektoniska grepp gett byggnaden en unik karaktär. Dessutom ser vi skickligt utfört hantverk, i materialvalen kan man ana referenser till brutalism av den svenska poetiska typen där materialen är sig själva utan onödiga ytskikt, säger Stina Johansson.

Mötesplats Mariatorget, Stockholm

St. Paulskyrkan. Foto: Johan Dehlin.

Arkitekt: Spridd, beställare Stockholms Stadsmission.

S:t Paulskyrkan i centrala Stockholm har byggts om för att inrymma Stadsmissionens verksamhet. Den tidigare stängda tomten har öppnats mot intilliggande offentliga stads- och parkrum.

– Att tillgängliggöra kulturbyggnader för fler på det här sättet är en välgärning. Det är en styrka hur man tillgängliggjort marken som nu väver ihop den med stadens rum intill. Det är en skickligt utförd restaurering där man invändigt använder flera välgörande grepp för att skapa nya rum, säger Stina Johansson.

Tolv hus, Malmö

Tolv hus i Sorgenfri. Foto: Markus Linderoth.

Arkitekt och beställare: Förstberg Ling.

Radhus i stadsdelen Sorgenfri i Malmö, där arkitektkontoret även har fungerat som byggherre.

– Arkitekterna har lyckats genomföra flera intressanta detalj- och materiallösningar utöver stommen i massivträ: specialsnickrade trappor, rejält tilltagna träfönster och väl utformade indragna balkonger. Det är hög nivå på material och hög nivå på boendekvalitet – den nominerade visar att det går att göra riktigt bra bostäder, säger Stina Johansson.

#brendeland og kristoffersen #förstberg ling #kasper salin-priset #olsson lyckefors arkitektur #spridd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0