Arkitektur
2 min lästid

Liljewall får uppdraget för nytt kontor i Arenastaden

15:e december 2022, 16:03
Liljewall får uppdraget för nytt kontor i Arenastaden
Farao 17. Illustration: Liljewall.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Arenastaden är en levande stadsdel i Solna som snabbt blivit ett av regionens mest besökta områden och populäraste stadsdel för företagsetableringar.

Området ligger strategiskt placerat vid Solna station. Här mixas en noga utvald blandning av caféer, restauranger, kontor och bostäder med ett stort fokus på mötesplatser. Bland dessa finns bland annat Friends Arena och Westfield Mall of Scandinavia som attraktiva besöksmål.

Vann tävling

Under hösten utlystes ett parallellt uppdrag för att gestalta ett av stadsdelens kontorshus, Kvarteret Farao 17 (F17). Vinnande ur tävlingen gick Liljewall som med sitt förslag har gestaltat ett kontorshus som sammankopplar det nya med det befintliga, skapar möjlighet till möten mellan olika målgrupper och som bidrar till att bygga en känsla av gemenskap och trygghet i området.

– F17 är viktig i Arenastadens fortsatta utveckling. Liljewalls förslag till gestaltning är både smakfullt, modernt och tidlöst, samtidigt som vi bedömer att det går att genomföra på ett sätt som möter höga förväntningar på funktion och upplevelse i hyresmarknaden med innehållande av höga hållbarhetsmål och sund projektekonomi. Vi ser fram emot samarbetet med Liljewall, säger Karl Henrik Lenneryd, Uthyrare Projekt på Fabege.

Kontoret är beläget tvärs över gatan från den framtida tunnelbaneuppgången, som har planerad öppning 2028.

– Vi i teamet är otroligt glada att vi fått förtroendet att utveckla F17 tillsammans med Fabege. Vårt mål är en rakt igenom hållbar byggnad, där även gestaltningen håller över tid. Vi har inte råd att bygga dagfjärilar idag, utan för vår gemensamma framtid behöver vi tänka mer långsiktigt än så, säger Camilla Gyllestrand, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Detaljplanen, för vilken BAU är arkitekt, har varit på granskning och parallellt med detta pågår projekteringen. Programhandlingen kommer att färdigställas under våren 2023.

#arenastaden #bau #fabege #liljewall arkitekter #lilljewall #solna
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0