Byggindustrin Arkitektur
1 min lästid

"Genius Loci” vinnare i bro-tävling

19:e oktober 2022, 14:32
Förslaget "Genius Loci" från Dissing och Wietling.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

En stilren balkbro i betong blev det vinnande förslaget till utformning av den nya landskapsbron för Norrbotniabanan genom Robertsfors, meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

– Det är en pastoral idyll ni har i landskapet. Vi vill därför skapa en bro som respekterar omgivningarna. Vi gläder oss enormt mycket för det här uppdraget och för att få vara här idag och ser fram emot ett nära samarbete, säger Peter Becht, Dissing+Weitling.

– Bedömningsprocessen bestod av ett mycket givande och lärorikt juryarbete som tydliggjorde att Genius Loci var det förslag som bäst svarade mot kriterierna, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket.

Funktionellt, hållbart och kostnadseffektivt

I juryns motivering stod bland annat att läsa att “Genius Loci är ett stilrent och enkelt förslag som med sitt anspråkslösa uttryck framhäver Robertsfors värdefulla natur- och kulturlandskap. Förslaget illustrerar hur en konventionell betongbro, genom skicklig bearbetning, kan uppnå hög arkitektonisk verkshöjd”.

I pressmedelandet framgår också att ”Genius Loci” hade lägst klimatavtryck.

– Förslaget är baserat på eleganta och repetitiva lösningar där detaljerna blir avgörande för helhetsupplevelsen. Brons stilrena arkitektur hjälper också till att framhäva Robertsfors känsliga natur- och kulturlandskap, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt, Trafikverket.

#dissing+weitling #robertsfors #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0