Arkitektur
7:e juni 20222 min lästid

Klart med arkitekt för Mittpunkten i Borås stadspark

7:e juni 20222 min lästid
Klart med arkitekt för Mittpunkten i Borås stadspark
Hallbergsbron, Mittpunkten Borås. Tävlingsförslag från Nyréns Arkitektkontor.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Arkitektfirman vinner med sitt förslag VISKning i konkurrens med 28 andra tävlingsbidrag.

Clara Eckersten och Tobias Pehrsson, landskapsarkitekter på Nyréns, har ansvarat för tävlingen. I teamet ingick även Marta Wännman, Bengt Isling, Andreu Taberner och Lina Andersson.

”I vårt förslag ges parkens bortglömda kvaliteter nytt liv genom små tillägg och nya kopplingar. Vi aktiverar vattenrummet och på de tre kullarna adderas nya målpunkter. Allt binds samman av de två upplevelsestråken som också kopplar parken mot resten av Borås”, beskriver Clara Eckersten, landskapsarkitekt på Nyréns.

Ur juryns motivering av Nyréns tävlingsförslag ”VISKning”:

VISKning är ett välarbetat och gediget förslag med många fina detaljer. Konceptet tar fasta på Borås textilindustri och utformningen visar hur delar av parken som varit gömda och glömda kan utvecklas med hjälp av subtila tillägg.

”Förslaget är lågmält men med smarta inslag. Bland annat en ny trappa från platsen vid Hallbergsbron och en förbättring av själva Hallbergsbron”, säger Anton Spets, juryns ordförande och stadsträdgårdsmästare i Borås.

Tävlingens syfte var att ta fram ett förslag för hur Viskans park kan komma att gestaltas när den ska passerar genom Stadsparken och hur Pulsenkvarteret binds samman med centrum. Tävlingen utlystes hösten 2021 och skedde i två steg. Totalt lämnades 29 förslag in i steg ett och sedan gick tre förslag, CF Möller, WSP och Nyréns, vidare till steg två.

#arkitekttävling #arkitektur #nyréns #sveriges arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0