Byggindustrin Arkitektur
3 min lästid

Wingårdhs vattentorn vinner Kasper Salin-priset 

8:e april 2022, 11:35
Wingårdhs vattentorn vinner Kasper Salin-priset 
Filborna vattentorn är vinnare av Kasper Salin-priset. Arkitekt: Wingårdhs. Foto: Werner Nystrand
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Priset är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris som har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962. Priset – som alltså firar 60-årsjubileum i år – går till ett byggnadsverk eller en grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet.

– Vare sig det gäller Kaknästornet, Kornskruven i Malingsbo eller, som här, Filborna vattentorn tillhör väl utformade bruksbyggnader några av de finaste exemplen på arkitektur vi har. Att det som syns och tar plats också görs med stor omsorg visar på hög kompetens både från arkitekten och beställaren, säger juryns ordförande Torun Hammar i ett pressmeddelande.

Det här är sjätte gången Wingårdhs arkitektkontor ritar ett vinnande byggnadsverk, vilket är rekord enligt Sveriges Arkitekter.

Gert Wingårdh. Foto: Andy Liffner

– Jag var verkligen inte beredd, så det var väldigt emotionellt att gå ner och ta emot priset, säger en omtumlad Gert Wingårdh som var övertygad om att Sara kulturhus skulle vinna, till Kulturnyheterna i SVT efter prisutdelningen.

– Det är ett sagolikt vackert byggnadsverk som ser ut som något ur en Steven Spielberg-film, säger arkitekturkritikern Mark Isitt i samma inslag.

Tornet invigs den 7 juni. Foto: Gert Wingårdh

“Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism”. Så skriver Sveriges Arkitekter om vattentornet som byggdes för att säkra vattenförsörjningen i nordvästra Skåne.

Med en höjd på 40 meter och en diameter på 90 meter stod tornet färdigt i anslutning till naturreservatet Bruces skog år 2020. Invigning planeras ske den 7 juni 2022.

Juryns motivering
  • ”Från antikens akvedukter till svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan. Resultaten har ofta blivit häpnadsväckande vackra, beständiga och ikoniska byggnadsverk i sina landskap. Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”
Övriga nominerade till Kasper Salin-priset var:
  • Röda huset Sergels torg i Stockholm. Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan.
  • Sara kulturhus i Skellefteå. Arkitekt: White arkitekter, beställare: Skellefteå kommun.
  • Skären i Stockholm. Arkitekt: General Architecture, beställare: Hufvudstaden.

Juryn har bestått av arkitekt SAR/MSA Torun Hammar, juryordförande, med egen verksamhet, arkitekt MAA Dan Stubbergaard, vd för COBE i Köpenhamn, arkitekt SAR/MSA Christer Malmström, Malmström Edström och arkitekt SAR/MSA Stina Johansson, Witte Sundell.

Källa: Sveriges Arkitekter & SVT

#bästa byggnad #filborna vattentorn #gert wingård #kasper salin-priset #sveriges arkitekter #wingårdhs
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0