Arkitektur
2 min lästid

Tävling för Avenyn igång: "ett once in a lifetime-uppdrag”

27:e januari 2022, 12:56
Tävling för Avenyn igång:
Avenyn vy söderut. Foto: Alexander Ljungqvist/Göteborgs Stad
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Det är Göteborgs Stad, Avenyföreningen och fastighetsägare som utlyst en tävling om hur stadsrummet på Avenyn och Götaplatsen kan rustas upp och utvecklas.

Under våren kommer en urvalsgrupp, under ledning av Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö, välja ut fyra team som under några månader får arbeta fram förslag som kan lyfta paradgatans status och skönhet.

Tävlingen, som genomförs i två steg, omfattar hela stadsrummet på Avenyn och Götaplatsen med bland annat gång- och cykelstråk, mötesplatser, kulturinslag, vegetation, vatten och markbeläggning.

”Vi ser fram emot spännande förslag”

De fyra förslagen kommer att ställas ut för allmänheten under sommaren. Samtidigt kommer en jury att bedöma förslagen för att därefter utse ett vinnande förslag.

I juryn ingår representanter för berörda fastighetsägare, Avenyföreningen, flera av stadens förvaltningar samt två personer utsedda av Sveriges Arkitekter.

– Vi hoppas på ett stort intresse för att medverka i denna unika tävling och ser fram emot riktigt spännande och högkvalitativa förslag för Avenyns och Götaplatsen framtida gestaltning, säger Birgitta Lööf, stadsbyggnadskontoret.

I tävlingsuppgiften ingår att presentera en samlad idé kring stadsrummet som ger en förflyttning av gatans dignitet i allmänhetens ögon och förbättrar gatans liv även vintertid.

– Vi ser framför oss en attraktiv paradgata som stärker verksamheterna och skapar en levande och innehållsrik stadsmiljö med många besökare, säger Birgitta Lööf.

Avenyföreningens vd Jessika Wassberg är också förväntansfull:

– De är inte ofta en paradgata ska vara med om ett så stort utvecklingsarbete som Avenyn och Götaplatsen nu ska genomgå. Därför är detta lite av ett ”once in a lifetime-uppdrag” för det team som vinner tävlingen och sedan får vidareutveckla sitt förslag.

Tävlingen syftar även till att, utifrån det vinnande förslaget, handla upp arkitekt- och tekniktjänster för det fortsatta uppdraget att gestalta utformningen och förprojektera de kommande arbetena på Avenyn och Götaplatsen.

Fram till den 18 februari får team som vill medverka i tävlingen anmäla sitt intresse. Upphandlande myndighet är stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad.

#avenyföreningen #byggnationer #göteborg #göteborgs stad #infrastruktur #stadsbyggnadskontoret #sveriges arkitekter
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0