Arkitektur
2 min lästid

Fritt fram för nytt landmärke

26:e november 2021, 13:32
Fritt fram för nytt landmärke
Illustration: Visulent.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Docks består av två byggnadskroppar med totalt 157 nya bostäder och torn på 26 respektive 18 våningar, i hamnens inlopp. Projektet som är ritat av FOJAB åt JM har nu beviljats bygglov, enligt ett pressmeddelande.

Västra hamnen och Dockan har omvandlats från industri- och varvsområde till en stadsdel med bostäder, kontor och handel. Det nya landmärket är en del av utvecklingen som kommer att sätta ny prägel på Malmös skyline.

Docks 2
Illustration: Visulent.

Basens fyra våningar kommer bestå av publika utrymmen för service, butiker och restauranger i markplan.

– Den öppna bottenvåningen ger förutsättningar för möten – en korspollinering av boende och stadsliv, säger Joachim Lundquist, ansvarig arkitekt på FOJAB.

På basens tak kommer en trädgård anläggas i form av terrasser med ett grönskande strandlandskap för de boende. Huskropparna får balkonger med en vädertålig och robust fasad av varmgalvaniserat stål. Skarvarna harmoniserar med balkongkanterna och på de norra fasaderna veckas stålet på ett sätt som påminner om saltkristaller.

Docks1
Illustration: Visulent.

– Höghus är en del av hur vi upplever staden. Med hjälp av avlägsna fasader uppfattar vi rymd och atmosfär, och på natten tillkommer ljuspunkter i stadsbilden. Fasaden på Docks kommer att fånga ljus och skugga på ett ständigt skiftande sätt, dag som natt, säger Joachim Lundquist.

Docks får ett kontrasterande yttre och inre med en kylig fasad som skiljer sig markant från insidans trä och varma ljussättningar. Här finns en tydlig koppling till sjöfart och de många fartyg som en gång byggdes på Kockumsvarvet, vars metallskrov dolde ombonade träkajutor.

#bostäder #fojab #höghus #landmärke #malmö
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0