Byggindustrin Arkitektur
1 min lästid

Försenad, dyr och ful - Liljevalchs slår upp portarna

11:e augusti 2021, 14:26
Försenad, dyr och ful - Liljevalchs slår upp portarna
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Den är fyra år försenad och har kostat mer än beräknat. På torsdag är det offentlig invigning av den nya tillbyggnaden av Liljevalchs konstall, som går under namnet Liljevalchs plus, på Djurgården i Stockholm.

Det nya huset i tre våningar är “ett konstverk för konst”, signerat arkitekt Gert Wingårdh i samarbete med glasformgivaren Ingegerd Råman. Med sin fasad av nästan 7 000 transparenta glasbottnar tar anläggningen glittrande plats i sitt offentliga rum, skriver Liljevalchs i ett pressmeddelande.

Men vägen hit har varit kantad av kritik och byggnaden, som skulle stått klar 2017 har vållat debatt: Byggnaden har kostat 314 miljoner mer än den ursprungliga planen. Det innebär att notan för skattebetalarna landade på strax över en halv miljard kronor.

Dessutom har tillbyggnaden röstats fram som Sveriges fulaste nyproduktion 2021. Bakom utnämningen står föreningen Arkitekturupproret som kallar trevåningshuset för en “makaber betongkloss som sticker ut som en otäck parasit bland de vackra husen på Djurgården”.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0