Byggindustrin
3 min lästid

Byggarbetare dövar smärtan med opioider

9:e juli 2021, 05:13
Byggarbetare dövar smärtan med opioider
Foto. Pixabay
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Miljontals amerikaner är beroende av opioider, substanser som dövar fysisk och psykisk smärta. Sedan covid-19-pandemin bröt ut har överdoserna ökat kraftigt, framförallt bland byggnadsarbetare.

(CDC) Centers for Disease Control and Prevention, den amerikanska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, gick nyligen ut och informerade om att överdosdödsfall ökat markant sedan pandemin bröt ut. Det är syntetiska opioider, främst fentanyl, som fortsätter att skörda liv.

Det exakta antalet dödsfall i byggbranschen är svår att avgöra, men enligt en rapport från Center of Construction Research är anställda inom bygg sex till sju gånger mer benägna än dö av en opioidöverdos än i andra tillverknings-, industri- och tjänstesektorer.

–  En byggnadsarbetare löper upp till 15 gånger högre risk att dö av en opiodöverdos än av alla andra faror som kan förekomma på en byggarbetsplats, säger Bryan Northrop, vice vd för Skanska USA till nyhetsajten Bisnow.

Samtidigt är bristen på arbetskraft i byggbranschen i USA större än någonsin, vilket lett till ökad arbetsbelastning. Detta har, i kombination med tunga arbetsmoment, skapat stora problem för skador såsom muskel och belastningssmärtor. Och många gånger sätts starka, smärtstillande läkemedel in för lindring, såsom fentanyl, oxycontin och morfin.

Många arbetare tenderar dessutom att återgå till arbetet alltför tidigt, vilket ökar risken för att skadan inte läker och behovet av smärtstillande läkemedel fortsätter. När personen inte längre kan övertyga sin läkare om nya recept byts tabletterna ut mot gatudroger som till exempel metamfetamin och heroin.

Trots att opioidanvändningen i den svenska byggbranschen inte är på samma nivå som i USA så finns ett utbrett bruk av smärtstillande i branschen, berättar Johan Lindholm, ordförande på Byggnads till Branschaktuellt.

– Byggbranschen har ett enormt problem med utslitna kroppar och många arbetare äter smärtstillande även om de inte är lika kraftiga som i USA. Jag brukar höra mig för när jag kommer ut på byggarbetsplatserna genom att fråga efter en värktablett och där finns att välja på kan jag säga. Det är inte många som inte har med sig värktabletter ut.

Vad kan man göra för att minska användningen av smärtstillande i byggbranschen?

–  Genom att satsa på arbetsmiljöarbete och företagshälsa. Men då måste också byggbranschen städas från bovar och banditer, oseriösa aktörer som dumpar både löner och arbetsvillkor. Det är välfungerande och seriösa aktörer med avtal som satsar på sina anställda, som kan se till att branschen håller hög klass. Men slår man in på den här vägen med lönedumpning och utnyttjande – ja då följer den här typen av problematik. Det kommer ju som ett brev på posten helt enkelt.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0