Byggindustrin
2 min lästid

Översyn av regler ska förenkla byggandet

6:e augusti 2019, 07:42
Översyn av regler ska förenkla byggandet
Foto: Franz Feldmanis
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Boverket ska på regeringens uppdrag se över myndighetens bygg- och konstruktionsregler. Syftet med översynen är att så långt det är möjligt skapa ett förenklat och konsekvent regelverk.

Det handlar bland annat om att se över reglernas struktur och hur detaljerade reglerna ska vara. Översynen ska ske i nära dialog med Kommittén för modernare byggregler under den tid som kommitténs arbete pågår. Vid behov ska Boverket också hämta in synpunkter från berörda myndigheter och aktörer i byggbranschen.

Byggreglerna saknar en enhetlig struktur

Den senaste översynen av reglerna genomfördes 2011. Därefter har en del punkter i reglerna ändrats, till följd av ändrad lagstiftning eller andra särskilda initiativ. Dessa punktinsatser har lett till att byggreglerna nu saknar en enhetlig struktur.

Ny översyn börjar med dialogmöten

I februari 2017 fick Kommittén för modernare byggregler i uppdrag att göra en systematisk och grundlig översyn av regelverket. Kommittén kommer nu att lämna över sina förslag med konsekvensbeskrivningar till Boverket och avsluta sitt arbete senast 13 december 2019.

Boverket anser att en översyn av BBR och EKS bör påbörjas omgående och kommer senare i höst att bjuda in myndigheter och aktörer i bygg- och fastighetssektorn till dialoger om utformningen av de nya reglerna.

Boverkets uppdrag ska redovisas till regeringen senast den 20 december 2020.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0