Byggindustrin
2 min lästid

Ekobrottsmisstänkte ordförande åtalad

10:e december 2018, 15:55
Ekobrottsmisstänkte ordförande åtalad
Daniel Kindberg vid Idrottsgalan. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Misstankarna mot Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg samt ytterligare två personer för ekobrott har funnits sen i våras. Nu har åtal väckts i ekobrottshärvan.  

Daniel Kindberg har gjort sig ett namn i svensk fotboll efter Östersunds FK:s framgångar i både seriesystemet och i turneringen Europa League. Men han var även vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där pengar har slussats över till Peab och därefter vidare till ett företag ägd av den i media kallad “Sollefteåbon”. Därifrån har runt 4,6 miljoner kronor hamnat i fotbollsklubben genom sponsring och reklam.

Om ekobrott: “Orimliga summor kan man tycka”

Totalt sett har 15,6 miljoner kronor förts in i Sollefteåbons företag under misstänksamma former. I härvan är dessutom en projektchef från Peab misstänkt.
– Vi kan konstatera att brotten begås och att det samlas pengar i ett bolag. Det är där brotten är begångna. Vad en gärningsman sen gör med pengarna är inte alltid av vikt. Att det har köpts reklam och så vidare betvivlar jag inte men naturligtvis är det stora summor som har gått dit (till Östersunds FK), orimligt stora summor kan man till och med tycka, säger åklagaren Niklas Jeppsson till Fotbollskanalen.

Riskerar att inte kunna bedriva näringsverksamhet på sju år

Daniel Kindberg åtalas på fyra punkter, vilka är grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.
Om han fälls enligt det åklagaren yrkat på innebär det att han får ett näringsförbud på sju år. Det innebär att han inte får bedriva näringsverksamhet under den tiden.

 

#bostadsbolag #daniel kindberg #ekobrott #fotboll #kommun #ordförande #östersund #Östersunds fk #Östersundshem #peab #sollefteå #vd
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0