Byggindustrin
3 min lästid

Renoveringen av Folkets Hus – en grönklassad byggnad med utstickande konstruktion

28:e december 2024, 08:00
Renoveringen av Folkets Hus – en grönklassad byggnad med utstickande konstruktion
Folkets Hus kongresshall. Bild: Dinell Johansson.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Under början av 2025 ska verksamheterna i Folkets Hus åter flytta in i lokalerna på Barnhusgatan i Stockholm. Bland annat har Dansens Hus tecknat ett 15-årigt hyresavtal och i nyrenoverade lokaler med ett 25-tal nya rum öppnar Scandic Hotels upp på nytt. Framöver ska det nystartade bolaget House of People bedriva konferens- och kongressverksamheten i lokalerna.

Det hela rör sig om en omfattande renovering där byggnaden säkras för framtiden. Detta för att kunna fortsätta vara en mötes- och kongressplats i många år till.

– Byggnaden var tekniskt slut och nådde varken upp till dagens eller framtidens krav. En renovering var nödvändig helt enkelt, säger Lars Nylund, vd för BanFast och Folkets Hus i Stockholm, och utvecklar:

– Man kan säga att vi totalrenoverar huset. Allt har inte blivit stomrent men så gott som. Det blir nya installationer och teknik så som nya hissar och ett nytt kyl- och värmesystem samtidigt som det konceptuella och innehållsmässiga gjorts om utifrån hyresgästernas önskemål. Hela anläggningen blir något helt nytt och vi har jobbat mycket med hållbarhet och återvinning för att skapa en så energieffektiv kåk som möjligt, berättar Lars Nylund, vd för BanFast och Folkets Hus i Stockholm.

Baren i Scandic Wallin. Bild: Scandic.

Utmanande renovering

Totalt omfattar om- och tillbyggnationen cirka 35 000 kvadratmeter och idag börjar projektet lida mot sitt slut. Då byggnaden invigdes på 1960-talet, då som en av Europas modernaste kongressanläggningar, är byggnaden grönklassad av Stockholms stadsmuseum. Det har inneburit att renoveringen behövt ske varsamt. Det, men kanske allra mest byggnadens konstruktion, har varit stora utmaningar i projektet.

– Det här huset har varit en stor utmaning att renovera – inte bara för att det är grönklassat utan för att anläggningen är uppbyggd som en bro. Egentligen hänger hela kongresshallen i brobågar vilket gör projektet konstruktionsmässigt jätteutmanande. Men det har också varit väldigt roligt att med hjälp av en antikvarie kunna återskapa gamla kvaliteter på ett modernt sätt. Faktum är att huset ändrats mycket över åren sedan det byggdes så i projektet återställer vi stora delar av anläggningen. Det känns väldigt roligt, säger Lars Nylund, och tillägger:

– Folkets Hus har också blivit en lite bortglömd ikonisk byggnad i en lite bortglömd del av staden, men här kommer det hända mycket framöver. Det känns väldigt spännande, att få vara en del av det. Vi är stolta över att tillsammans med entreprenören kunna nå i mål med projektet på det sättet som vi gjort, och nu ser vi fram emot att välkomna husets hyresgäster.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0