Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Inom kort kommer de första skogsvårdsarbetarna att ge sig ut för att leta efter 150 år gamla skogsfuror med de rätta dimensionerna för att tillverka timmer till återuppbyggnaden av Børsen. Underdirektören för Dansk Erhverv, Lars Daugaard Jepsen, avslöjar för Berlingske Tidende omfattningen av det arbete som ligger framför oss.
Den skyddade byggnaden brann ner på några timmar men kommer att ta minst fem år att återuppbygga. Det krävs färdigheter och byggmaterial utöver det vanliga.
En stor del av de 400 år gamla tegelstenarna från brandplatsen kan återanvändas, men utöver dessa kommer totalt 800 000 nya och handgjorda tegelstenar att behövas. De nya stenarna från Lüneburg i Tyskland kommer först att handtillverkas och formas en i taget, sedan ska de torka i ett torkhus och slutligen brännas i en koleldad ringugn för att få rätt renässansutseende.
En särskilt krävande uppgift blir att skaffa tillräckligt med timmer till bygget. Det behövs skogsfuru av samma kvalitet som de som användes i den ursprungliga konstruktionen. Träden som användes då var 150 år gamla när de fälldes, och det är liknande träd man nu söker efter.
De flesta träden kommer att fällas på Gotland, eftersom det var därifrån träden hämtades till det ursprungliga bygget, när Gotland på Christian IVs tid var en del av det danska riket. Kungen var själv på Gotland för att säkerställa att de bästa träden valdes till projektet.
– Vi hämtar dem i Sverige på grund av klimatet, säger Lars Daugaard Jepsen.
Träd som växer i kalla områden växer långsammare och blir därför hårdare.
Planeringen för fällning och torkning är avgörande. För att tidsplanen ska hålla måste träden fällas från mitten av januari och några veckor framåt.
– Det är helt avgörande. Om vi inte får fällt de första träden mellan 15–17 januari kommer vår tidsplan inte att hålla, säger Lars Daugaard Jepsen.
Han förklarar vidare att fällningen kommer att ske som plockhuggning, där de utvalda skogsfurorna fälls en och en mellan de andra träden i skogarna.
– Vi måste helst ha skaffat hälften av träden under de första fyra veckorna, säger Lars Daugaard Jepsen och tillägger:
– De måste torka ett halvt år innan vi kan börja med det nedersta bjälklaget i den nedbrunna delen av byggnaden till höstlovet nästa år.
Lars Daugaard Jepsen kan inte ge ett exakt uppskattat pris för återuppbyggnaden, men det råder ingen tvekan om att det kommer att bli dyrt och komplicerat. Att fälla gamla träd i Sverige och beställa 800 000 handgjorda tegelstenar i Tyskland är inte billigt.
Lars Daugaard Jepsen berättar att en meters sandstensfigur kostar 350 000 kronor. Man måste med andra ord ta fram den stora plånboken. Men det exakta budgetförslaget får vi vänta på.
– Inom kort har vi ett samlat budgetförslag och då även ett bud, säger Lars Daugaard Jepsen.
Läs nyheten på vår danska systersajt iradar.dk.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB