Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Kudu Projekt AB, Sundprojekt Bostads AB, NRE Sweden AB och ETC Byggentreprenad AB, i samarbete med Aura Energi & Miljö och Belleville, står bakom de vinnande bidragen.
– Med de här nya kvarteren i Stångby skapar vi möjlighet för fler familjer att förverkliga sina husdrömmar. De här projekten möjliggör ett viktigt tillskott av småhus i kommunen och vinnarna har visat att de tar långsiktigt ansvar genom höga ambitioner i hållbarhetsarbetet, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Rasmus Törnblom (M).
Stångby är en av de orter i Lunds kommun som vid sidan av staden planeras att växa mest. Kommunen arbetar för hållbar utveckling och Stångby bedöms ha hög potential med sitt läge och miljövänliga kommunikationsmöjligheter.
Innan kommunstyrelsen utsåg vinnarna i markanvisningstävlingen hade en jury bedömt vilka av de inkomna förslagen som hade det starkaste förslaget för den enskilda platsen. Förslagen har bedömts utifrån kriterierna arkitektur och projektidé samt hållbarhet och genomförande.
– Visionen för Stångby har varit viktig i juryns bedömning, där trädgårdsstaden och småstadens stadsrum står som förebild. I trädgårdsstaden är de små och tydligt definierade gaturummen viktiga för upplevelsen och karaktären, samt att en stor del av grönskan kommer från den kvarterens förgårdsmark, säger Fredrik Pettersson på mark- och exploateringsavdelningen vid Lunds kommun.
Bostadsformerna för de cirka 75 nya bostäderna blir flerbostadshus, radhus, parhus och enskilda hus.
Lunds kommun äger i dag marken och kommer efter markanvisning att sälja den vidare till de vinnande aktörerna. Köpeskillingen bestäms först i samband med köpeavtal.
Det har kommit pressmeddelande från två av kvartersvinnarna.
Fastighetsutvecklaren Kudu Projekt AB tillsammans med NCC och FOJAB vann anvisningen för kvarteret Högaffeln.
Kvarteret innehåller en kombination av radhus och lägenheter – totalt 31 nya bostäder. Varje marklägenhet har en egen täppa ut mot gården och högst upp i husen har lägenheterna motsvarande takterrasser. I kvarterets mitt finns gemensamma ytor där de boende kan träffas, umgås och odla i växthus och odlingskärl. Inskjutna entréer i radhusen ger utrymme för grönska och vistelse även mot gatan. Tegel, trä och tvärställda sadeltak håller samman gestaltningen.
– Bostädernas mått är välstuderade och planlösningarna yteffektiva. Radhuslägenheterna kan kompletterats med ett loft som ger det där extra utrymmet som annars kan saknas i moderna lägenheter, säger ansvarig arkitekt Martin Montelin.
Liljewall har tillsammans med Sundprojekt vann anvisningen för kvarteret Höräfsan.
Bostäder ska bidra till en småskalig bykänsla där odling blir en naturlig del av gårdsmiljön. Kvarteret består av fem sammanhängande gathus och elva radhus där parkering förläggs antingen i carport eller i samlade parkeringar under gröna tak vilket ger utrymme till en större innergård.
På innergården finns ett centralt gemensamhetshus, en ateljé, byggt av återbrukade material med mycket glas för en öppen och inbjudande karaktär.
– I arbetet har vi fokuserat på väl gestaltade bostäder och att skapa förutsättning för social samvaro, men även på att minska klimatpåverkan genom kreativa materialval. I stället för traditionell gips föreslog vi exempelvis lerskivor för att reducera koldioxidutsläpp, och teglet formas som ett lapptäcke av återbrukade tegelstenar – en kombination av hållbarhet och estetik, säger Sofie Karlsson arkitekt på Liljewall.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB