Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Det är inte bara Försvarsberedningen och MSB som vill att byggbranschen ska rustas för att snabbt kunna ställa om och kunna reparera samhällsviktig infrastruktur i händelse av krig.
Nu ger regeringen den pågående utredningen om näringslivets försörjningsberedskap i breddat uppdrag att även föreslå hur en modern och effektiv byggnads- och reparationsberedskap bör fungera för att öka Sveriges beredskap och förmåga att bygga och reparera civil infrastruktur.
– Näringslivet har stor betydelse för Sveriges totalförsvar och för vår försörjningsberedskap. Många av de viktigaste samhällsfunktionerna, till exempel produktion och transport av nödvändiga varor och tjänster, drivs i stor utsträckning av privata aktörer. Med det här uppdraget vill vi stärka näringslivets involvering i planeringsarbetet tillsammans med myndigheterna, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
– Bygg- och anläggningsbranschen är en avgörande del av Sveriges beredskap. Vår bransch måste vara redo och kunna fungera även i kriser. Från Byggföretagens sida är vi alltid redo att bistå i det arbetet, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.
Byggföretagen efterfrågar en robust beredskap som inte baseras på tillfälliga lagändringar.
– Ska vi kunna rusta skolor, sjukhus och stambanor krävs pålitlighet i hela leverantörskedjan. Miljötillståndsprocessen och riksintressesystemet måste moderniseras – för att skapa effektivitet, tydlighet och förutsägbarhet. I de fall där det inte går att kombinera olika samhällsintressen behövs tydlig vägledning som beaktar den övergripande samhällsnyttan, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB