Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
– Vi jobbar för fullt varje sommar med vår kampanj för att informera arbetarna om riskerna med extremhetta, säger Emira Behri, fackförbundet CGIL till SVT.
Kampanjen heter ”Extremvärme – dubbel risk”.
I Sverige finns det inga regler för hur varmt eller kallt det får vara på en arbetsplats. Men det finns en kampanj som heter “AC i hytten – NU!”, berättar Dilara Uygur, kommunikatör för Byggnads webb och sociala medier för Branschaktuellt.
Byggnads har länge krävt att samtliga kranar ska utrustas med AC. I den senaste avtalsrörelsen fick de igenom att det gäller för dem som jobbar på Entreprenadmaskinavtalet men många kranförare går på Byggavtalet.
“Vi har även startat en kampanj mot varma kranhytter. Mätningar visar att om utomhustemperaturen är 25 grader kan temperaturen i hytten bli över 40 grader. För hög temperatur innebär en säkerhetsrisk och en oacceptabel arbetsmiljö”, skriver Dilara Uygur i ett mejl till Branschaktuellt.
Fackförbundet Byggnads skriver att enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att utforma arbetsplatsen så att arbetarna skyddas för stark sol och värme. Det finns inga satta temperaturgränser, utan riskbedömningar behöver göras systematiskt.
Byggnads skriver att arbetsmiljölagen inte anger någon lägsta temperaturgräns för när arbetet måste avbrytas. Arbetsgivaren ska alltid göra en riskbedömning för att avgöra om det går att jobba säkert och involvera den anställda och skyddsombud. Arbetsplatser utomhus ska även ordnas så att arbetarna inte utsätts för vind.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB