Byggindustrin
4 min lästid

De får bygga Göteborg Grand Central

10:e juli 2024, 07:48
De får bygga Göteborg Grand Central
Bildkälla: Copyright Reiulf Ramstad Arkitekter.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Byggnaden har fått namnet Göteborg Grand Central och ska utgöra entré till den nya stadsdelen Centralstaden. Det blir den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen. Den ska vara klar när Västlänken station Centralen öppnar som säckstation 2026.

Bildkälla: Copyright Reiulf Ramstad Arkitekter.

– Antalet resenärer i regionen kommer att öka kraftigt i och med Västlänken. Vi på Jernhusen är glada över att kunna bidra med ett nytt stationshus som gör att framtidens resenärer enkelt kan ta sig upp från regionaltågen och antingen vidare till nästa resa ut i landet, till sin arbetsplats eller ut i staden, säger Cecilia Pettersson, chef Affärsområde Projektutveckling på Jernhusen.

Huset kopplas ihop med Nils Ericson Terminalen och den befintliga centralstationen.

Bildkälla: Copyright Reiulf Ramstad Arkitekter.

– Det nya stationshuset kommer att fyllas med resenärer och besökare från Västlänken och hela Västsverige. Som lokal samhällsbyggare i Göteborg är vi stolta över att fortsätta kunna bidra till utvecklingen av regionen, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.  

Stationsbyggnaden får flera entréer och en stationshall som mäter runt åtta meter i tak. Den omfattar 15 000 kvadratmeter och ska rymma ett blandat utbud av station, service för resenärer, butiker, restauranger och verksamheter. Fasaden byggs i 100 procent återbrukat tegel och stomme och bjälklag byggs till största del i trä.

Bildkälla: Copyright Reiulf Ramstad Arkitekter.

I stationens tre övre plan finns kontor som färdigställs första halvan av 2027. Kontoren ska certifieras enligt Breeam Outstanding och ha plats för runt 700 arbetsplatser fördelat över nära 8 000 kvadratmeter. 

Bildkälla: Copyright Kanozi Arkitekter.

– Vi på Jernhusen är glada över att äntligen sätta i gång med bygget av detta viktiga tillskott till Göteborgs Centralstation. Här gör vi det enkelt för resenärer och boende från hela regionen att välja tåget och smidigt kunna förflytta sig från stationen mot nästa anhalt. Vi har höga förväntningar på allt från arkitektur till klimatavtryck och hållbarhet, säger Caroline Ahrnens Martin, regionchef Jernhusen.  

#göteborg #jernhusen #peab
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0