Byggindustrin
2 min lästid

Upphandling dras inför domstol – igen

5:e juli 2024, 08:39
Upphandling dras inför domstol – igen
Bildkälla: Olofströms kommun.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

– Utvärderingsgrunderna är olika i de här båda entreprenaderna. Men samtliga skall-krav måste vara uppfyllda för att anbudsgivare ska få sitt anbud utvärderat, berättar entreprenadupphandlare på Olofströms kommun, Anne Berntsson för Branschaktuellt.

I början av året vann JSB en upphandlingstvist efter att Olofströms kommun gett Skanska rätt att bygga ett äldreboende, skriver tidningen.

– Där var utvärderingsgrunden kvalité och pris. Olofströms kommun bedömde att samtliga anbud uppfyllde alla skall-krav och alla anbud gick vidare till utvärdering. JSB menade att Skanskas anbud inte uppfyllde samtliga skall-krav och i sitt beslut gav förvaltningsrätten JSB rätt, säger Anne Berntsson.

Nu är det Area bygg som begärt en överprövning av kommunens beslut.

– I den här entreprenaden var utvärderingsgrunden pris. För att få sitt pris utvärderat var man tvungen, precis som i alla upphandlingar, att uppfylla alla skall-krav, säger Anne Berntsson.

Stor men inte offentlig

Upphandlingen gällde att lägga takpapp på fem större byggnader.

Area bygg menar att de lämnat ett lägre anbud och att de uppfyller alla skall-krav. De menar också att kommunens beskrivning av skall-krav var otydlig. Exempelvis framgår det att Area bygg tolkat det som att man enligt skall-kraven skulle ha lagt tak på två offentliga byggnader, skriver tidningen.

– De krav vi ställde var att de skulle ha lagt papptak på två större byggnader tidigare. Vi gav exempel på vilken storlek på byggnader vi menade. Area bygg lämnade in att de gjort ett papptak och ett annat slags tak, säger entreprenadupphandlaren.

Men även om Area byggs lämnade referensprojekt hade godkänts fanns det ytterligare två skall-krav där Area bygg inte godkändes.

– Vi hade också krav på att arbetsledare och ombud skulle ha fem års arbetserfarenhet av takläggning. Vi kunde inte styrka det med de handlingar Area bygg lämnade in, säger Anne Berntsson.

Nu är det upp till förvaltningsrätten att fatta beslut. Area bygg begär att förvaltningsrätten tilldelar Area bygg anbudet eller att Olofströms kommun åläggs göra om upphandlingen med ett korrekt anbudsunderlag, skriver Blekinge läns tidning.

#area bygg #domstol #olofström #tvist
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0